Community Abonneren
×

Hoe verder, huisarts?

Hoe moet de huisarts de komende jaren zijn rol invullen? Niels Rossen, huisarts in Venray, zegt daarover bijvoorbeeld: “EHealth gaat ons werk ingrijpend veranderen. Mijn angst is dat we als huisartsen te veel nostalgie hebben naar hoe ons vak ooit was om hierin mee te gaan. En als dat gebeurt, kon ons vak weleens veel minder relevant worden.”

Hoe moet de huisarts de komende jaren zijn rol invullen? De Eerstelijns vraagt het aan drie dokters. Hieronder: een van de reacties.

Niels Rossen, huisarts in Venray: “Het eerste dat ik tegen huisartsen in opleiding zeg, is dat ze worden opgeleid voor een vak dat ze niet op die manier gaan uitoefenen. De geneeskunde, technologie, samenleving en mensen veranderen, dus onze opstelling moet mee veranderen.

We moeten onze kernwaarden beschermen, maar we moeten er invulling aan geven op basis van de vraag. Dat is marktdenken en ik weet dat er collega’s zijn die dit een vies woord vinden, maar door onder andere thuisarts.nl stellen mensen toch echt andere vragen.

Stroomversnelling

We komen in een stroomversnelling, eHealth gaat ons werk ingrijpend veranderen. De patiënt heeft dan niet meer altijd zijn eigen arts, maar de consument ontvangt wel zijn zorg op een voor hem logische manier. Ik verwacht dat we als huisartsen binnen vijf jaar samen met alle andere behandelaars in één dossier werken. Niemand heeft dan meer een monopolie op kennis. Als dit gebeurt, is dat een ingrijpende herinrichting van de organisatie van de zorg en daarmee ook van de zorgverlening.

Nostalgie

Mijn angst is dat we als huisartsen te veel nostalgie hebben naar hoe ons vak ooit was om hierin mee te veranderen. En als dat gebeurt, kon ons vak wel eens veel minder relevant worden. Maar dat moeten we niet laten gebeuren, want als huisartsen blijven we nodig voor de integratie van kennis over de domeinen heen. Een cardioloog bijvoorbeeld kijkt naar het hart, maar niet naar de andere klachten van een patiënt. Regie is een belangrijk kenmerk van wat wij doen, we voeren als huisartsen regie op basis van een geïntegreerd zorgmodel.

Het is tijd om met onze patiënten te praten over wat zij belangrijk vinden, wat zij van huisartsenzorg verwachten. We moeten beter gaan uitleggen wat we voor ze kunnen doen en welke waarde dat voor ze heeft.”

Auteur: Frank van Wijck