‘Bied plaats aan doktersassistent in opleiding’

Huisartsenpraktijken hebben het aan zichzelf te wijten dat ze niet genoeg doktersassistenten kunnen vinden. Dat stelt huisarts Teus Dorresteijn uit Ederveen. “Huisartsen voeren altijd als argument aan dat ze te weinig ruimte of tijd hebben. Maar wat je investeert, krijg je ook terug. Bij ons is altijd een stagiaire aanwezig die opgeleid wordt tot doktersassistent.”

Huisartsen klagen over een tekort aan doktersassistenten, maar ze hebben dat tekort aan zichzelf te wijten. Dat stelt Teus Dorresteijn, al bijna dertig jaar huisarts in Ederveen. “Een goed opgeleide doktersassistent is goud waard. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om hun opleiding te faciliteren.”

In de praktijk van Dorresteijn is altijd een stagiaire aanwezig die opgeleid wordt tot doktersassistent. “Toen ik dertig jaar geleden begon, had ik een praktijk alleen. Ook toen al had ik regelmatig een stagiaire in de praktijk.”

Zuinig

De teamleden – huisartsen én assistenten – doen regelmatig iets samen: een uitje of een Sinterklaasviering bijvoorbeeld. Dat versterkt de saamhorigheid, benadrukt Dorresteijn. “Op je doktersassistenten moet je zuinig zijn. Ze nemen je veel werk uit handen, ook op het gebied van administratie en de financiën. Bovendien zijn ze het gezicht van je praktijk.”

Bedoelt Dorresteijn dat andere praktijken het aan zichzelf te wijten hebben dat ze niet genoeg personeel kunnen vinden? “Dat bedoel ik zeker! Huisartsen voeren altijd als argument aan dat ze te weinig ruimte of tijd hebben. Maar wat je investeert, krijg je ook terug.”

Het is misschien een kwestie van mindset. Doktersassistente Berthine Bronkhorst: “Kijk als praktijk naar wat bij je past. Wij hebben een complexe praktijk met verschillende specialisaties. Daar past een lange stage bij, omdat het tijd kost om alles onder de knie te krijgen. Heb je een kleine praktijk en ben je weinig flexibel? Dan is het misschien handig om een korte mbo-stage te faciliteren.”

“Denk in mogelijkheden”, vult Dorresteijn aan. “Wij vergaderen in een verbouwd winkelpand naast de praktijk, omdat we weinig ruimte hebben. Waar een wil is, is een weg.”

35 vergeefse telefoontjes

Doktersassistenten in opleiding hebben niet zelden moeite een stageplaats te vinden. Stagiaire Anja Pasterkamp “Ik heb 35 praktijken moeten bellen voordat ik hier in Ederveen terechtkon. Hetzelfde verhaal hoor ik van medestudenten.” Dorresteijn: “Ik roep mijn collega’s daarom op vanuit het positieve te denken en de uitdaging aan te gaan. Bied assistenten in opleiding structureel een stageplaats en wees schaarste zo voor.”

Auteur: Masja de Ree