‘Dienstverband gezondheidscentrum aantrekkelijk alternatief huisarts’

Veel huisartsen gaan voorbij aan de optie van een dienstverband bij een gezondheidscentrum. Toch biedt dit bestaan heel wat voordelen. Sommige dokters stellen zelfs dat het gezondheidscentrum hét zorgmodel is voor de toekomst.

Bij menige huisarts heeft een dienstverband bij een gezondheidscentrum niet zo’n gunstig imago. De dokter zou bijvoorbeeld minder zelfstandig zijn beroep kunnen uitoefenen dan een praktijkhouder of waarnemer. De inkomsten zouden ook lager zijn.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

“Ik begrijp niet waar die scepsis vandaan komt”, zegt Eefje Louwers, huisarts in dienstverband bij Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs. “Bij ons staan de huisartsen medisch-inhoudelijk aan het roer en bepalen we bijvoorbeeld de protocollen en de samenwerking met de POH’s. Tegelijkertijd hebben we het voordeel dat het bestuur de praktische randvoorwaarden voor ons regelt. Wat betreft het salaris: iedere huisarts in ons land heeft een prima inkomen. Als dokter in dienstverband kun je daarnaast rekenen op goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, een onkostenvergoeding en een budget voor nascholing.”

Andere voordelen van een dienstverband bij een gezondheidscentrum zijn volgens Louwers dat ze deeltijds kan werken, levensloopgeneeskunde bedrijven – wat niet geldt voor de meeste waarnemers – en zich toeleggen op de medisch-inhoudelijke kant van haar vak.

Zorginnovatie

Max Caffa sluit zich hierbij aan. Hij is huisarts in Gezondheidscentrum Leeuwarden, onderdeel van Arts en Zorg. Caffa schetst zelfs een breder perspectief. Volgens hem is zorginnovatie lastig te realiseren voor een individuele huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum.

“Zorginnovatie vergt samenwerking binnen een grotere verband, zoals een organisatie met verschillende gezondheidscentra. Je beschikt dan over grote hoeveelheden data om kunstmatige intelligentie te bouwen, je hebt de middelen om te investeren én het risico op deelbelangen is minder groot. Een zorgverlener in dienstverband wordt niet in eerste instantie gedreven door zijn financiële belang en heeft daardoor ruimte zijn talenten optimaal in te zetten voor de patiënt. Een gezondheidscentrum – met al die verschillende zorgverleners onder een dak – biedt de mogelijkheid tot optimale strategische samenwerking voor de patiënt.”

Volwaardig alternatief

Een dienstverband bij een gezondheidscentrum is een volwaardig alternatief voor het praktijkhouder- en waarnemerschap. Dat is de kern van de campagne die het Sociaal Fonds Gezondheidscentra (SSFG) heeft gelanceerd. Voor video’s en meer informatie kunt u kijken op onderstaande websites:

http:// www.werkeninhetgezondheidscentrum.nl

Onderzoeksgegevens:

http://www.werkeninhetgezondheidscentrum.nl/wat-willen-jonge-huisartsen

Video’s waarin huisartsen aan het woord komen:

https://www.youtube.com/channel/UCNa0bwlycj-EPkcnqaznUSg

Auteur: Gerben Stolk