Gezamenlijke liefdesstrijd voor meer verbondenheid huisarts en HAP

Drukte, vermoeidheid, de indruk geen invloed te hebben, het zorgt er allemaal voor dat veel huisartsen zich niet verbonden voelen met de huisartsenposten. Een andere aanpak is daarom nodig om de betrokkenheid tussen dokters en HAPs te vergroten.

Dat stellen Gerben Welling en René de Haan. Eerstgenoemde was tot 1 september 2019 interim-bestuurder bij Huisartsenpost Amsterdam (HpA), de koepel van de Amsterdamse huisartsenposten, met een verzorgingsgebied van ruim 900.000 Amsterdammers. De Haan is trainer-coach van bureau ACHT! “Je ziet een tegenstelling”, zegt hij. “Huisartsen voelen zich autonoom en verbonden binnen hun eigen huisartsenpraktijk, maar onveilig en niet betrokken bij de post.”

Groepsdynamiek

Tot nu heeft nog weinig geholpen om die gevoelens van verbondenheid – van huisartsen, maar óók van triagisten en zelfs medisch managers – te vergroten. Daarom is er meer nodig om dat voor elkaar te krijgen, menen Welling en De Haan. Meer aandacht voor de groepsdynamische processen en krachten binnen een organisatie kan daarbij helpen.

De Haan legt uit: “Als nieuwe werknemer wil je je welkom voelen binnen een organisatie. Vervolgens ga je je hechten, ga je als collega’s samen experimenteren en verken je op een constructieve manier elkaars grenzen. Je voert daarbij – zoals we dat noemen – samen de liefdesstrijd. Dat levert intimiteit op, waarbij je steeds meer van jezelf laat zien. Uiteindelijk bereik je de gewenste synergie: je verbindt je met het grotere geheel van de organisatie.”

Werkplezier

Binnen de gezondheidszorg denken we nog te weinig na over de groepsdynamische processen van een organisatie en wat ervoor nodig is om die goed te doorlopen, zo constateert Welling.

“We investeren op de huisartsenpost veel in deskundigheidsbevordering voor onze triagisten, chauffeurs, dokters, dat is allemaal belangrijk. Maar onze relaties met elkaar bespreken, en daarin beter zorgen voor elkaar, samen de liefdesstrijd met elkaar voeren, daarmee staan we nog slechts aan het begin. Ik ben ervan overtuigd dat het kan bijdragen aan meer gevoelens van verbondenheid, niet alleen bij huisartsen, maar bij álle professionals in de huisartsenpost. Als dat ons lukt, kan dat veel opleveren: meer verbondenheid en werkplezier bij de professionals, én betere zorg. Want het maakt verschil wanneer je als patiënt ’s avonds tijdens de dienst een ontevreden huisarts treft of een huisarts die lol heeft in zijn werk.”

Veel informatie over groepsdynamica is te vinden op deze website:

https://www.achtcoaching.nl/teamontwikkeling/

Alle informatie over de zeven principes en sociocratie 3.0 kunt u hier nalezen:

https://www.achtcoaching.nl/teamontwikkeling/sociocratie-3-0/

Auteur: Michel van Dijk