Huisartsen en paaltjesvoetbal

Alleen samenwerking brengt het volwassenheidsniveau van de huisarts-ICT omhoog, aldus Quintus Bosman van Nictiz, het expertisecentrum eHealth. “Het begint bij de huisartsen die moeten besluiten wat ze willen zijn en hoe ze dat willen zijn, samen met anderen, breed in de eerste lijn én nulde lijn én anderhalve lijn.”

Het volwassenheidsniveau van de huisarts-ICT moet omhoog. Dat schrijft Quintus Bosman, Senior Adviseur bij Nictiz, het expertisecentrum eHealth. Hieronder: twee passages uit zijn gastcolumn

“De huisarts heeft een bijzonder dossier. Het bevat veel gegevens en is mens-gedreven, longitudinaal en geen issue-dossier. Dat dossier moet gebruikt worden voor de directe zorg, maar moet ook de kennis die erin zit, bruikbaar maken. Het volwassenheidsniveau van de huisarts-ICT moet omhoog. Waarom kan ik vanaf het strand in Bretagne wel deelnemen aan een online crisisberaad, maar geen foto van mijn gekneusde teen aan mijn huisarts sturen? Waarom kan ik geen goede Franse samenvatting van mijn dossier aan die alleen maar Frans sprekende dokter geven?

Dat volwassen worden doe je niet alleen en innovatie is echt werk. Van huisartsen die moeten kijken, luisteren en bedenken wat ze willen, van analisten die standaarden moeten ontwikkelen, van leveranciers die de software moeten bouwen. Maar het begint bij de huisartsen die moeten besluiten wat ze willen zijn en hoe ze dat willen zijn, samen met anderen, breed in de eerste lijn én nulde lijn én anderhalve lijn. Het gaat om visie op het vak, op zorg dicht bij huis en steeds vaker om netwerkzorg. Hier ontstaande strategie, de aanpak om die visie werkelijkheid te maken.”

Auteur: Quintus Bosman