‘Jonge huisartsen willen ook tijd hebben voor andere dingen dan werk’

Minder autoriteit, minder materialistisch en minder sociaal-communicatief vaardig. Dat kenmerkt de nieuwste generatie huisartsen die de arbeidsmarkt betreedt, aldus hoogleraar organisatiekunde Mathieu Weggeman. Volgens hem kan specialisatie het vak aantrekkelijker maken voor jonge huisartsen. Voorbeelden: diabetes, ouderenzorg en zorg binnen het sociaal domein. “Specialisatie zou al in de opleiding aan de orde moeten komen.”

Verder lezen? Hier kunt u inloggen.

Het huisartsenvak verandert, stelt hoogleraar organisatiekunde Mathieu Weggeman. Dit heeft deels te maken met hoe de jonge mensen – de millennials – die nu de arbeidsmarkt betrekken in het leven staan, maar ook andere factoren spelen een rol.

De jonge professional van nu heeft dus duidelijk andere kenmerken dan die van tien, twintig of dertig jaar geleden. Weggeman ziet drie hoofdlijnen en benoemt als eerste dat vroeger bepaalde professionals – iedereen kent het rijtje van de dokter, notaris en dominee – gezag hadden.

“Ze waren bekleed met autoriteit”, zegt hij. “Nu het werk van productiemedewerkers steeds meer geautomatiseerd en gerobotiseerd is, wordt 70% van de werkende mensen tot de professionals gerekend, en die nemen dat gezag niet meer voetstoots aan. Ook de komst van internet heeft voor verandering gezorgd. Een patiënt die bij de dokter komt, heeft eerst op internet gezocht wat hem mogelijk mankeert en wat daarvoor de beste behandeling is.”

Porsche en tweede huis

De tweede hoofdlijn die Weggeman ziet, is dat de nieuwe generatie veel minder materialistisch is dan de vorige generaties. “Ze hebben het niet over Porsches of tweede huizen”, zegt hij. “Ze zijn meer gericht op kwaliteit van leven en hebben geen zin om werk de dominante factor in hun leven te laten zijn. Ze willen ook van betekenis zijn. Uit onderzoek blijkt dat de ideale work/life-balans van de jongste generatie 3:1:1 is: drie dagen werken, een dag creatief zijn en een dag de wereld verbeteren. De professionals van vroeger werkten gerust zestig uur per week als dat nodig was, ook huisartsen. Jonge huisartsen delen liever een praktijk, zodat ze ook tijd hebben voor andere dingen.”

Liever texten dan bellen

De derde hoofdlijn volgens Weggeman is dat de nieuwe generatie minder sociaal-communicatief vaardig is. “Voor een ict’er is dat niet zo erg”, zegt hij, “voor een huisarts wel. Adolescenten texten liever met iemand dan te bellen. Emoties en gevoelswaarden stoppen ze in emoticons. Emoties uiten of assertief zijn in een gesprek vinden ze lastig.”