Minder huisartsen in de nacht, meer fitte huisartsen overdag

Zie alleen echt spoedeisende patiënten nog ’s nachts en verwijs andere patiënten naar de volgende dag. Met deze maatregel kunnen we de hoge werkdruk van huisartsen verlichten én de 24-uurs beschikbaarheid van spoedzorg waarborgen, aldus koepelorganisaties LHV, VPH en InEen.

Onder het motto ‘Spoed = spoed: minder huisartsen in de nacht, meer fitte huisartsen overdag’ sporen de koepels huisartsen en huisartsenposten aan om tussen 24.00 en 08.00 uur alleen nog patiënten te zien die in de triage urgentie U1 en U2 krijgen.

Bij U1 gaat het om levensbedreigende situaties, omdat vitale functies als de bloedcirculatie en ademhaling instabiel zijn. Bij U2 is sprake van de bedreiging van die vitale functies. Deze patiënten moeten binnen respectievelijk een kwartier en een uur worden gezien. De meeste andere patiënten (urgentie U3, U4, U5) kunnen wachten tot de volgende dag. Het betekent minder werkdruk op de huisartsenposten én daardoor minder nachtdiensten voor de huisartsen. Dit moet resulteren in meer en fittere huisartsen overdag, die meer tijd kunnen maken voor hun patiënten.

Drie tot vijf regio’s

Deze doorbraak komt er vanaf 1 januari 2020 als het aan bestuurders en (huis-)artsen Carin Littooij (LHV), Roderick Runne (InEen) en Dick Groot (VPH) ligt. De projectgroep ANW, waarin de drie koepelorganisaties zijn vertegenwoordigd, gaat de plannen de komende maanden verder uitwerken. De organisaties zullen hun achterban daarbij regelmatig bijpraten en om input vragen.

“We willen de nieuwe werkwijze vanaf januari eerst uitrollen in drie tot vijf regio’s”, zegt Groot. “De bedoeling is dat het uiteindelijk in heel Nederland de norm wordt.”

Graag beschikbaar

De ervaringen die in pilots worden opgedaan met alleen spoed in de nacht, zal de projectgroep ANW breed verspreiden. De drie tot vijf regio’s die als eerste met de nieuwe werkwijze aan de slag gaan, kunnen bovendien rekenen op alle benodigde ondersteuning. De projectgroep zal hun ervaringen uitgebreid evalueren en delen met andere huisartsen en huisartsenposten. De bestuurders zijn ervan overtuigd dat het gaat leiden tot een positief eindresultaat. Groot: “Straks kunnen we onze aandacht ’s nachts concentreren op de echt spoedeisende patiënten. Voor die mensen ben je als huisarts ook in de nacht graag beschikbaar.”

Auteur: Noël Houben