Praktijkmanagement à la carte

Huisartsenorganisatie Cohesie contracteerde praktijkmanagement als samenwerkingsverband. Nagenoeg alle huisartsenpraktijken in Noord-Limburg doen mee. Ze krijgen managementondersteuning die past bij hun specifieke behoeften. Op het vlak van bijvoorbeeld personeel, organisatie, financiën of kwaliteitsbeleid wordt maatwerk geboden. Zo worden huisartsen ontlast van niet-patiëntgebonden taken en ontstaat meer ruimte voor zorg.

Verder lezen? Hier kunt u inloggen.

Huisartsenorganisatie Cohesie organiseert in Noord-Limburg managementondersteuning die past bij specifieke behoeften van praktijken. Zo worden huisartsen ontlast van niet-patiëntgebonden taken en krijgen ze meer ruimte voor zorg. Maatwerk is het sleutelwoord.

Op verzoek van de huisartsen contracteerde Cohesie praktijkmanagement als samenwerkingsverband. Nagenoeg alle huisartsenpraktijken – van Reuver tot Venray – doen mee.

Kjell Emonts is regiocoach en vanaf de start begin 2018 betrokken bij deze aanpak van praktijkmanagement. Hij zegt: “We willen praktijkmanagement effectief inzetten door maatwerk te leveren. Ons producten- en dienstenaanbod omvat bijvoorbeeld, naast de inzet van praktijkmanagers, ook specifieke ondersteuning op het gebied van declareren, financiën en HR. Een breed palet waaruit de huisarts keuzes kan maken die aansluiten op de fase waarin de praktijk zit en die passen bij de behoeften.”

Financiële managementondersteuning

Huisarts Cleo Pluk uit Meerlo doet ook mee. Hij werkt met twee collega’s in een maatschap met 5.700 patiënten. “Voor ons is praktijkmanagement op maat, met keuze uit een breed scala aan producten en diensten, een zegen. We hadden al een aantal zaken opgepakt, zoals het opstellen van een beleidsplan en het werken aan kwaliteitsverbetering. Maar we misten overzicht en expertise. Een eenduidige, goed onderbouwde visie ontbrak, waardoor we geen grip hadden op onze bedrijfsvoering.”

Pluk koos daarom voor de inzet van financiële managementondersteuning vanuit Cohesie en schakelde ook praktijkmanager Monique Pronk in. “Monique begeleidt het proces en geeft handen en voeten aan de keuzes die gemaakt zijn in de gesprekken met Kjell.”

Meer grip

De huisarts: “Op deze manier is de praktijkmanager voor ons goud waard. Voorheen gingen we meer uit van ‘onderbuikgevoelens’, namen we ad hoc besluiten en waren we zoekende. Monique brengt structuur aan, zodat we weer grip krijgen. Ze houdt ons een spiegel voor: wat gebeurt er in onze praktijk, hoe groot is de werkdruk die we ervaren? Zaken worden meer tastbaar en we kunnen nu keuzes maken op basis van cijfers. We kijken bijvoorbeeld naar wat we de komende jaren nodig hebben aan personeel en expertise in onze praktijk en gaan daarop sturen. Daarbij houden we rekening met demografische ontwikkelingen.”

Auteur: Corina de Feijter