Data ontsluiten met gezondheidsportaal PAZIO

Het gezondheidsportaal PAZIO, onderdeel van het UMC Utrecht, biedt mensen online toegang tot de diensten op het gebied van zorg en welzijn waarvan zij gebruikmaken. “Feitelijk wat de PGO behoort te doen”, zegt directeur André Dekker.

Data ontsluiten met gezondheidsportaal PAZIO

We willen iets met eHealth. Met dat verzoek vanuit de toen nieuwe Utrechtse wijk Leidsche Rijn begon het, zo’n tien jaar geleden. André Dekker, van huis uit verpleegkundige maar later informatica gaan studeren én zijn MBA gehaald, had er wel interesse in. “Komen tot één digitale voordeur waarachter patiënten alle informatie over de zorg op één plaats vinden, met respect voor alle verschillende digitale systemen die de aanbieders gebruikten, dat leek me interessant”, zegt hij.

Dekker schreef een projectplan, ontving een startsubsidie van het ministerie van Economische Zaken en ging in gesprek met HIS-, ZIS- en KIS-leveranciers. Hiermee werd de basis gelegd voor PAZIO, het overkoepelend eHealth-platform waarin de onlinediensten voor meerdere zorg- en welzijnsaanbieders bij elkaar worden gebracht. En toen het eenmaal stond, meldden zich vanzelf de partijen in zorg en welzijn die wilden meedoen.

Tegen de versnippering

Dekker vertelt: “Bij het platform is het ons te doen om het gemak voor de burger. Die moet op allerlei verschillende plaatsen inloggen om bij alle digitale informatie te komen over zorg en gemeente. Dat aanbod is versnipperd en met de toename van het aantal diensten waarmee de burger alleen nog maar digitaal contact kan maken, wordt dit steeds erger. Hij ziet door de bomen het bos niet meer. Precies dat is waar het platform een einde aan maakt, want daarin staan ze allemaal achter één voordeur.”

Hij legt uit: “Je kunt een afspraak inplannen, je medische gegevens inzien of een labuitslag. Binnen het sociaal domein kan iemand bijvoorbeeld zijn Wmo-beschikking inzien of informatie over werk en inkomen.”

Pilots

Op dit moment lopen pilots (binnen PROVES/MedMij en met zorgverzekeraar DSW en apothekers in de omgeving Delft en Schiedam) om het actuele medicatieoverzicht in beeld te brengen. Dekker: “De patiënt kan daaraan informatie over zijn zelfzorgmedicatie toevoegen en kan ook controleren of de informatie klopt. Onderdeel van de pilot is helder krijgen tot wie hij zich het best kan richten als die informatie niet blijkt te kloppen.”

Bekijk hier het filmpje over PAZIO: