Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen: hoe kan een organisatie in de gezondheidszorg er werkelijk invulling aan geven? Een inspirerend verhaal over Chiesi Pharmaceuticals B.V.

Ralph Blom

Als eerste farmaceut wereldwijd heeft Chiesi Pharmaceuticals B.V. afgelopen zomer de Benefit Corporation-certificering behaald. Deze is bedoeld voor bedrijven die behalve winst ook nadrukkelijk duurzame en sociale doelstellingen nastreven. Meer informatie vindt u op https://bcorporation.net/about-b-corps.

Ralph Blom is General Manager bij Chiesi Nederland. Zijn verhaal vormt ook een inspiratiebron voor eerstelijnsorganisaties die werk willen maken van duurzaamheid. Bloms advies: “Begin met kleine dingen. Al die kleine dingen bij elkaar kunnen uitgroeien tot iets substantieels.”

Minder CO2

Een greep uit de vele initiatieven: de overstap naar uitsluitend vegetarisch voedsel. Blom: “Een belangrijke factor voor de emissie van CO2 is immers de productie van vlees. We stimuleren intern ook het gebruik van openbaar vervoer. Iedereen krijgt een treinkaart of kan zijn ov-kosten declareren. Waar mogelijk, nemen we de trein in plaats van de auto of het vliegtuig. En als we het vliegtuig nemen, reizen we duurzaam door met een vergoeding de vlucht CO2-neutraal te maken Wij bieden onze medewerkers ook aan thuis over te gaan op groene stroom en compenseren deels het prijsverschil. Als we een laptop willen aanschaffen, selecteren we een type dat gebruikmaakt van low voltage CPU’s, oftewel processors, zodat minder stroom en batterijen worden verbruikt.”

Duurzaam ondernemen

De grootste uitdaging bij duurzaam ondernemen is volgens Blom een mentaliteitsverandering teweeg te brengen bij collega’s. “Menigeen was bijvoorbeeld niet blij toen we stopten met vlees. Daarom zijn we klein begonnen, met meat free Monday. Toen collega’s eraan waren gewend en zelfs enthousiast waren geraakt, werd vlees helemaal afgeschaft. Een ander klein initiatief heeft ook het bewustzijn gestimuleerd. Dagelijks wordt ons kantoor schoongemaakt. Tegenwoordig legen we de prullenbakken alleen op vrijdag in plaats van elke werkdag. Dat betekent vier plastic zakken per prullenbak per week minder. De kunst is om eraan te beginnen, met kleine stapjes. Op een gegeven moment wordt wat je bereikt groot. ”

Artikel in samenwerking met Chiesi Pharmaceuticals B.V.
U leest hier meer over deze farmaceut.

Auteur: Gerben Stolk