Community Abonneren
×

Eerstelijnszorg in 2020: vooruitblik Piet Hein Knoop

Eerstelijnszorg in het nieuwe jaar: wat zullen de belangrijkste ontwikkelingen zijn? Piet Hein Knoop, Managing Director e-Health bij PharmaPartners, blikt vooruit.

Eerstelijnszorg in 2020

“Het live gaan van OPEN is voor mij de belangrijkste ontwikkeling voor 2020. Huisartsen zijn vanaf 1 juli wettelijk verplicht patiënten elektronisch inzage te bieden in hun medische gegevens. Het programma OPEN helpt hen deze deadline te halen. PharmaPartners ondersteunt huisartsen onder andere bij het ontsluiten van de ruim zeven miljoen dossiers in ons Huisartsen Informatie Systeem (HIS) Medicom. We zorgen ook voor scholing en informatiemateriaal. Ik verwacht dat het gros van de huisartsen tijdig voldoet aan de wettelijke vereisten.

Piet Hein Knoop

Snel ter zake

Daarnaast kunnen patiënten steeds meer zaken online regelen met hun huisarts en apotheek. Denk aan e-consulten en het bestellen van herhaalmedicatie. De voorbereiding van een consult zal volgend jaar eveneens vaker online plaatsvinden. Doordat de patiënt vooraf vragen beantwoordt over zijn gezondheidsklachten, kunnen huisarts en patiënt snel ter zake komen tijdens het consult. Of het blijkt dat de patiënt helemaal niet naar de dokter hoeft. Er komen ook meer en meer handige medisch-inhoudelijke oplossingen beschikbaar. Ze maken het bijvoorbeeld mogelijk voor diabetespatiënten digitaal (medische) informatie aan te leveren. Daardoor hoeven deze patiënten minder vaak naar de praktijk te komen voor controle. Huisartsen kunnen zich dan concentreren op andere onderdelen van hun groeiende takenpakket.”

Eerstelijnszorg: kunstmatige intelligentie

“Slimme algoritmen en kunstmatige intelligentie zullen de eerstelijnszorg in de toekomst verder ontlasten en ondersteunen. Het is hiermee bijvoorbeeld mogelijk patiënten met gezondheidsrisico’s proactief te identificeren. Die patiënten kunnen vervolgens zorg op maat krijgen. Deze ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen, maar onder andere in Leiden en Zoetermeer wordt er al ervaring mee opgedaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *