Community Abonneren
×

Positieve Gezondheid: bewoners aan zet

Positieve Gezondheid is een concept waarmee steeds vaker bewoners op de proppen komen of waarvan zij de belangrijkste uitvoerders zijn.

Positieve Gezondheid

Het zijn lang niet alleen zorgorganisaties die de aanzet geven tot Positieve Gezondheid in een wijk of regio. Neem de gemeente Texel. In 2016 kreeg Katrijn van der Vlerk een telefoontje dat haar zou betrekken bij een mooi avontuur. De regiomanager Texel van vvt-organisatie Omring werd gebeld door een vertegenwoordiger van de door eilandbewoners opgezette zorgcoöperatie Texel Samen Beter. Kon zij komen praten over ideeën van de coöperatie?

Tijdens de daaropvolgende afspraak vernam Van der Vlerk dat bewoners hadden kennisgemaakt met Positieve Gezondheid. Zij zegt: “Niet alleen burgers waren hierdoor geïnspireerd, maar ook zorgverleners. Iedereen was gaan beseffen: voor toekomstbestendige zorg moeten we meer uitgaan van gezondheid dan van zorg.”

Vijf procent meer gezondheid

Dankzij een privaat fonds kon een projectleider worden aangesteld. Dat leverde het plan ‘Gezond Texel 2030’ op. Het belangrijkste doel? Van der Vlerk: “Texel wil in 2025 vijf procent meer gezondheid realiseren dan de rest van het land.” Om dit te bereiken, zijn actielijnen ontwikkeld. Van der Vlerk geeft een voorbeeld: “Het versterken van veerkracht van inwoners en hun omgeving. Dat is een belangrijke voorwaarde om de toenemende zorgvraag te kunnen opvangen. We willen dit realiseren via onder meer een nieuwbouwwijk die wordt gerealiseerd op basis van het model voor positieve gezondheid en leefomgeving.”

U leest hier meer over ‘Gezond Texel 2030’.

Positieve Gezondheid

Een ander project rondom Positieve Gezondheid is Indekerngezond. Bij wijkplatform Indekerngezond in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern e.o. zijn wijkbewoners sinds oktober 2018 aan zet om hun Positieve Gezondheid te vergroten. Het idee: wensen, inzichten en mogelijkheden van wijkbewoners staan centraal. Zij worden gestimuleerd zelf aan het roer te staan van een gezond, zinvol en betekenisvol leven. Vanuit een mooi pand in Leidsche Rijn Centrum ontstaat een community van mensen die elkaar ontmoeten en inspireren. Wijkbewoners met bepaalde kennis geven bijvoorbeeld workshops. Hier vindt u meer informatie over Indekerngezond.

Projectleider Sandra IJpma over Positieve Gezondheid bij Indekerngezond: “In plaats van ons te richten op klachten en moeilijkheden, kijken we naar wat goed gaat. Wat vind jij leuk, wat is jouw passie? We zien mensen opbloeien. Het is nu eenmaal fijner iets in te brengen in een gelijkwaardige situatie met buurtbewoners onder elkaar, dan van een zorgverlener te horen wat je problemen zijn en wat je daaraan zou moeten doen.”

Artikel in samenwerking met Vilans.

Auteur: Gerben Stolk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *