Congres Abonneren
×

Huisartsenposten: triageren met gedigitaliseerd diagnosesysteem

Huisartsenposten kunnen efficiënter triageren met een gedigitaliseerd diagnosesysteem. De prioriteit van de zorgvrager is dan eerder bekend.

Huisartsenposten

Gerard Olde Olthof is directeur Vcare. Voor De Eerstelijns schrijft hij een column over zorgtechnologie. Daarin staat een gedigitaliseerd diagnosesysteem centraal waarmee de prioriteit van de zorgvrager al bekend is voordat die een arts aan de lijn krijgt. Hieronder: twee passages.

“Op de huisartsenpost wordt gebruikgemaakt van telefonische triage om een gefundeerde inschatting te kunnen maken van welke patiënten écht op dat moment moeten worden geholpen en welke best de volgende ochtend naar het spreekuur van hun eigen huisarts kunnen. Feitelijk is dit een vorm van portiersbeleid. Punt is wel dat degene die op de huisartsenpost de telefoon opneemt in toenemende mate te maken heeft met consumentengedrag van degenen die bellen: de patiënt verandert langzaam in een (zorg)consument. Dit kan ertoe leiden dat waardevolle tijd verloren gaat aan een discussie als een beller niet voetstoots genoegen neemt met de vermelding geen acute zorgvraag te hebben.”

Huisartsenpost

Dit probleem bij triageren vraagt volgens Olde Olthof om een integrale oplossing. “Die is er ook, het bedrijfsleven maakt er al lang gebruik van. Het is geen telefoonsysteem, maar een gedigitaliseerd communicatiesysteem. Een systeem waarvan de ontwikkeling al twintig jaar geleden is gestart en dat dankzij toepassing van machine learning inmiddels een accuraatheid van 92 procent heeft. We gaan er nu een pilot mee doen op een grote huisartsenpost. De huisartsen daar zien daar reikhalzend naar uit. Begrijpelijk, want ze worden geconfronteerd met een nijpend personeelstekort en een groeiende zorgvraag.”