Gezonder leven: niet wachten op de overheid

Gezonder leven? Iedereen kan individueel stappen zetten om dit te doen, betogen David van Bodegom en Rudi Westendorp in hun boek 10 jaar cadeau.

Gezonder leven: niet wachten op de overheid

Wie gezond wil blijven, hoeft helemaal niet te wachten op de overheid. Het boek 10 jaar cadeau staat vol met tips voor in het dagelijks leven. Kleinere wijnglazen kopen. De smartphone buiten de slaapkamer houden. De airfryer in de kast opbergen en op de vrijgekomen plek op het aanrecht een bosje verse wortelen neerleggen.

David van Bodegrom: “Iedereen wil afvallen, maar dieetboeken helpen niet, want die gaan voorbij aan de omgeving van het individu. Bovendien gaan ze uit van strenge leefregels en die werken niet. Het helpt niet om tegen mensen te zeggen dat ze niet te veel moeten snoepen. Het is zaak ervoor te zorgen dat ze niet te veel snoep tegenkomen. Net zoals een gezond alternatief aanbieden beter werkt dan dingen verbieden.”

Rudi Westendorp (links) en David van Bodegom

Binnen ieders bereik

Wat wel een probleem is, erkent Van Bodegom desgevraagd, is dat een grote groep mensen in de samenleving het te druk heeft met overleven om überhaupt na te denken over manieren om gezonder te leven. “Er is een gezondheidskloof en het netto effect van gezondheidsprogramma’s is dat die kloof alleen maar groter geworden is. Het zijn vooral de mensen die zich toch al bewust zijn van het belang van gezond leven die er gebruik van maken. Als je onregelmatige diensten hebt of geplaagd wordt door schuldeisers, ga je niet uitgebreid in de keuken staan. Maar ook voor deze mensen geldt dat aardappelen en Hollandse groenten goedkoper zijn dan drank, sigaretten en vlees. Voor iedereen is gezondheidswinst te behalen.”

Gezonder leven

Dat geldt ook voor ouderen, bewijzen de vitality clubs die door Leyden Academy zijn geïnitieerd en die op steeds meer plaatsen ontstaan met als doel gezonder leven te bereiken. Ouderen in de wijk vinden elkaar hierin om samen te bewegen in de buitenlucht. “Geen betrokkenheid van professionals, geen kosten”, zegt Van Bodegom. “Het blijkt in wijken waar laagopgeleiden wonen net zo goed te werken als in meer welgestelde wijken. Oplossingen hoeven niet duur te zijn. Een waterkraan op het station of het schoolplein bijvoorbeeld. Zo’n kleine op de populatie gerichte interventie geeft meer gezondheidswinst dan een grote inspanning die op het individu gericht is.”

Lees hier meer over dit onderwerp.