Congres Abonneren
×

Lees hier de voorpublicatie van het pamflet “doen wat goed is”

Het sociale domein is gebaat bij de praktische wijsheid van publieke professionals als huisartsen, wijkverpleegkundige en leerkracht.

Sociale domein: pleidooi voor praktische wijsheid

Huisartsen, wijkverpleegkundigen, leerkrachten, het zijn allemaal professionals in het publieke domein. Organisatiefilosoof Sophie Albers en bestuurskundige Albert-Jan Kruiter roepen in hun pamflet “Doen wat goed is” beleidsmakers, gemeenten en politici op meer gebruik te maken van de praktische wijsheid van professionals. In het eerste nummer van De Eerstelijns van dit jaar, verschijnt een interview en online hebben we de primeur van een voorpublicatie! Deze is hier te vinden.

Albert-Jan Kruiter en Sophie Albers

Een praktijkvoorbeeld

De familie Van Oorschot heeft grote schulden; ze houdt het hoofd maar nauwelijks boven water. Ans, wijkteamprofessional, werkt samen met de familie aan een oplossing. Niet door de leden te bestoken met vragen, maar door te ‘bankhangen’: gewoon langskomen en een beetje kletsen. Zo komt ze er al snel achter dat sommige gezinsleden gezondheidsproblemen hebben, waarvoor ze de deur van de huisarts al jaren platlopen. Ans is niet verbaasd, ze weet dat mensen ziek worden van schulden. Maar wat haar opvalt, is dat deze gezinnen pas in beeld komen bij het wijkteam wanneer de schulden al torenhoog zijn.

Eerder helpen

Dat moet eerder kunnen, denkt ze. Ze besluit aan te kloppen bij de huisarts in de wijk. Die deelt haar analyse. “Je moest eens weten hoeveel mensen hier komen vanwege stress door geldgebrek. En ik kan vrijwel niets voor ze doen. Zo frustrerend!” Samen met de huisarts besluit Ans dat ze elke dinsdag in zijn praktijk komt zitten. Sindsdien heeft ze al veel mensen eerder kunnen helpen met hun geldproblemen. Tot haar teamleider ervan hoorde, die was not amused. Ans diende haar tijd aan haar caseload te besteden, wachtlijsten wegwerken. Ze moest er meteen mee stoppen.

Pamflet

Het is een casus uit het boek “Doen wat goed is”, pleidooi voor praktische wijsheid in het sociale domein, van organisatiefilosoof Sophie Albers en bestuurskundige Albert Jan Kruiter. Beiden zijn werkzaam bij het Instituut voor Publieke Waarden. Op 14 februari, Valentijnsdag (“Uit liefde voor de publieke zaak”), presenteren ze het boek, in hun pand in Utrecht. Het eerste exemplaar is voor Ans, het wijkteamlid in de casus. Hier vindt u meer informatie over het pamflet.

Voor wie is het boekje?

Voor wie het boekje bedoeld is? Vooral voor gemeenten, politici, zorgverzekeraars, legt Kruiter uit. “We geven veel voorbeelden van praktische wijsheid van professionals in het publieke domein. We willen die praktische wijsheid laten zien, want die is te lang onzichtbaar gebleven voor beleidsmakers.” Albers knikt: “Met dit boekje zeggen we: neem als publieke organisatie dit soort wijze praktijken serieus. Vraag jezelf als bestuurder of beleidsmaker af wat je hiervan kunt leren. En richt je organisatie zó in, dat professionals de ruimte krijgen om praktisch wijs te handelen.”