Event Abonneren
×

Kun je als huisarts zelf aan het roer blijven staan zonder ondernemer te zijn?

Achterstandswijk Overvecht in Utrecht leverde een interessante casus op in de discussie over de toekomst van het huisartsenvak: een stichtingsvorm.

Achterstandswijk geboorteplaats stichtingsvorm huisartsen

Kunnen huisartsen zelf aan het roer blijven staan in de praktijk zonder ondernemer te zijn? Ja, vinden beroepsbeoefenaren in de Utrechtse wijk Overvecht. Een stichtingsvorm biedt uitkomst. Het is een interessante casus in een tijd waarin waarnemers nogal eens stellen terug te deinzen voor praktijkhouderschap.

Ondernemersrisico

Nikki Makkes is sinds 2003 huisarts in een huisartspraktijk in de Utrechtse wijk Overvecht. In de laatste jaren kwam de praktijkovername op de agenda. De overdragende huisarts ging richting pensioengerechtigde leeftijd. “Het is heel lastig om in een wijk als deze opvolgers te vinden”, vertelt ze. “Waarom zou je immers voor zo’n lastige wijk kiezen als ook genoeg werk te vinden is in makkelijkere werkomgevingen? Sinds 2010 zitten we hier met dezelfde vier huisartsen en alle vier hebben we al snel tegen elkaar uitgesproken dat we terugdeinsden voor ondernemersrisico in combinatie met zo’n complexe werkomgeving.”

Samen verantwoordelijk

Een van de collega’s is Arlette Hemel. Zij vertelt: “Ik kom uit een ondernemersfamilie, mijn ouders hadden een arbodienst. Ik ben dus niet zo bang voor ondernemen, maar ook ik wilde niet in mijn eentje de verantwoordelijkheid nemen voor de continuïteit van een praktijk in een zo complexe omgeving. Een gezamenlijk gedragen verantwoordelijkheid leek mij werkbaarder en dat verklaart waarom we uiteindelijk uitkwamen op een stichtingsvorm. Als stichting bouwen we een weerstandsvermogen op. Wat overblijft, wordt in de stichting geïnvesteerd. En wij hebben gewoon een inkomen volgens de CAO Huisartsenzorg. Als het leveren van zorg aan deze complexe populatie echt niet meer gaat, kan je er voor je gevoel makkelijker uit.”

Alternatief en nieuw

Dit is alternatief en nieuw, erkent Makkes. Dat brengt ook met zich mee dat het nog in ontwikkeling is. “De verantwoordelijkheid die wij nemen is naar mijn idee hetzelfde als bij een maatschap”, zegt ze. “We zijn nog op zoek naar het geschikte governance-model. Waarschijnlijk wordt dat een model waarin ten minste een van ons directeur en bestuurder is. Je wilt geen bestuur dat zich gaat bemoeien met het inhoudelijke werk van de dokter, of een disfunctionerende bestuurder waarop je niet goed kunt ingrijpen. Het is dus zaak het goed vast te leggen. Daarbij hoort dan ook dat we afspreken dat we eens in de paar jaar met elkaar reflecteren of iedereen nog doet wat hij hoort te doen. Je kunt al dan niet tijdelijk taken van elkaar overnemen zonder organisatorische rompslomp. Ook als een van ons uitstapt, kunnen de andere drie doorgaan en een jonge collega aannemen en intern opleiden. Die kan na verloop van tijd het stokje overnemen.”

Achterstandswijk huisartsen

Overvecht, een achterstandswijk dus waar het idee van een stichtingsvorm werd ontwikkeld door huisartsen, is een van de dertien locaties in de vier grote steden waar Krachtige basiszorg is ingevoerd. Specifieke informatie over Krachtige basiszorg in deze Utrechtse wijk vindt u hier. In Overvegt wordt het zogeheten 4D-model gehanteerd.

Lees hier meer over dit onderwerp.

  1. Ben benieuwd naar de argumenten die hebben geleid tot de keuze voor de stichtingsvorm. de keuze heeft mij verwonderd.

Comments are closed.