Huisartsenzorg in crisis: een column

De huisartsenzorg is in crisis, schrijft huisarts Harry de Graaf in de column ‘Over 5 jaar’. Een aantal passages.

Huisartsenzorg in crisis

De Graaf stelt vast: “Er zijn te weinig dokters, de zorg wordt steeds complexer, er is een groeiende polarisatie tussen praktijkhouders en waarnemers, praktijkhouders kunnen niet op vakantie en er is steeds weer te weinig tijd om goed consult te draaien. Om hieraan het hoofd te bieden, zijn we veel meer werk gaan doen voor dezelfde (lage) vergoeding. Daar zijn we zelf ook schuldig aan. We kunnen zo moeilijk nee zeggen. Velen van ons kiezen er dan voor parttime te werken om het vak vol te houden. Niet voor niks is de burn-outratio onder huisartsen hoog. Ook ik ‘faalde’ en ben minder gaan werken…”

Harry de Graaf

Gehandicaptenzorg

Hoe houden we het vak interessant en houdbaar voor dokters? Dat vraagt De Graaf zich af. “Het is zoeken naar de juiste verhouding tussen dat wat je energie kost en dat wat je energie geeft. Voor mij is het zo dat een dag werken in de huisartspraktijk me nu netto energie kost. Om nog maar te zwijgen over het werk op de huisartsenpost. Niet voor niets ben ik op zoek gegaan naar werk buiten de huisartsenzorg. In de gehandicaptenzorg bijvoorbeeld, waar je meer tijd voor de patiënt hebt. Daar heerst minder een claimcultuur en is de zorg puurder. Ook geef ik nu onderwijs aan coassistenten.”

Huisartsenzorg in crisis

De huisartsenzorg mag dan in crisis zijn, betekent dit dat De Graaf over vijf jaar geen huisarts meer is? “Ik denk het niet, maar ik denk wel dat ik creatiever word in mijn vak en mijn bakens wat zal hebben verzet. Zal ik een eigen praktijk hebben? Ik weet het nog niet in de huidige omgeving van veel onzekerheid. Desondanks denk ik dat we een leuk vak hebben als we net wat meer tijd hebben voor de patiënt. Vooral die leuke momenten probeer ik te vangen in anekdotes die ik deel op Twitter. Want die momenten vergeet je vaak het eerst. Dus, wat zal de tijd me brengen over vijf jaar? Ik laat me graag verrassen.”

Lees hier meer over dit onderwerp.