Congres Abonneren
×

PGO: wachten kan niet meer

PGO, oftewel persoonlijke gezondheidsomgeving. Vanaf 1 juli 2020 heeft elke patiënt het recht op een digitaal afschrift van zijn medisch dossier.

PGO wachten kan niet meer

Zijn zorgverleners wel klaar voor de nieuwe situatie? Dat vraagt Marcel Heldoorn zich af in zijn column voor De Eerstelijns. Hij is manager digitale zorg bij Patiëntenfederatie Nederland.

Heldoorn schrijft: “Zijn zorgverleners al bezig met de voorbereidingen? Kan hun HIS straks praten met PGO’s van patiënten? Ik zeg tegen de hele eerste lijn: wachten kan niet meer. Het is zó 1 juli en wie dan niet voorbereid is, krijgt vragen van patiënten. ‘Waarom kan ik geen digitale kopie van mijn dossier krijgen, terwijl dat wettelijk gezien wel moet? Waarom kan ik niet gebruikmaken van mijn PGO, mijn persoonlijke hulpmiddel om beter om te gaan met mijn gezondheid? Waarom kunnen we niet sámen aan mijn gezondheid werken? Als ik meer inzicht in mijn gezondheid krijg, kan ik ook een betere gesprekspartner zijn. Wilt u dat niet, dokter?’”

Marcel Heldoorn PGO wachten kan niet meer
Marcel Heldoorn

Goede praktijkervaringen

De manager digitale zorg realiseert zich dat het voor menigeen nog een onbekende weg is en dat er ongetwijfeld vragen of hobbels komen die nieuw voor zijn voor de eerste lijn. Hij voegt daaraan toe: “Weet dat er al veel goede praktijkervaringen zijn opgedaan met digitale samenwerking met patiënten. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat het aantal vragen van patiënten over hun dossier nauwelijks toeneemt, hoewel dat vooraf wel gevreesd werd. Ook blijken patiënten goed te kunnen omgaan met digitale inzage in hun dossier. Ook in uw sector zijn er koplopers die de eerste hobbels al overwonnen hebben.”

PGO

Heldoorn slotwoorden over de PGO: “Ik zie vooral voordelen; voor dokter en patiënt. Ga aan de slag, niets doen is geen optie. Wij denken graag mee. Roept u maar.” Hier vindt u informatie over Marcel Heldoorn, alsmede zijn e-mailadres. Meer lezen over welke vragen u kunt stellen? Hier vindt u meer informatie.

Lees hier meer over dit onderwerp.

Trefwoorden:
  1. Natuurlijk is het belangrijk dat de patiënt deelgenoot is in de zorgproces. De vraag is daarbij hoe groot het percentage patiënten is dat hier echt gebruik van wil en gaat maken. En dan onder mensen die echt aandoeningen en niet de gezonde 30’er.
    En momenteel zijn we wel met iets anders bezig dan PGO.

Comments are closed.