Tijdelijk opt in tenzij…

Ruim acht miljoen mensen tijdelijk ‘corona-opt in’

tijdelijk opt in tenzij
Verder lezen? Hier kunt u inloggen.

Het wordt tijdelijk mogelijk voor huisartsenposten en afdelingen spoedeisende hulp om huisartsgegevens van meer patiënten te raadplegen. De overheid heeft hiertoe besloten om de toenemende druk op deze zorgaanbieders door de coronacrisis te verlichten.

Normaal gesproken kunnen huisartsenposten en afdelingen spoedeisende hulp alleen belangrijke informatie van de patiënt raadplegen – zoals allergieën en medicatie – als die daarvoor toestemming heeft gegeven. Met de tijdelijke maatregel is die toestemming niet nodig. De mensen die geen voorkeur hebben aangegeven – ruim acht miljoen – worden nu geregistreerd als ‘corona-opt in’. Het ministerie van VWS heeft tot deze maatregel besloten in samenwerking met de Autoriteit Persoonsgegevens, de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd en het Openbaar Ministerie. De partijen komen hiermee tegemoet aan het verzoek van huisartsen, eerste hulp artsen en Patiëntenfederatie Nederland. Mensen die zich niet in deze tijdelijke maategel kunnen vinden, kunnen dit melden bij hun huisarts of via volgjezorg.nl. De huisartsenpost vraagt bij raadpleging van de gegevens nog om mondelinge toestemming van de patiënt, als die in staat is zijn wil te uiten.

Lees hier meer over onze Corona berichtgeving.