Community Abonneren
×

Corona en gegevenswetenschap: niet alle data gedeeld

Corona en gegevenswetenschap: bij het voorspellen van het corona zouden we veel meer gebruik willen kunnen maken van de mogelijkheden van gegevenswetenschap.

Corona en gegevenswetenschap: niet alle data gedeeld

Edwin van den Heuvel is hoogleraar Statistiek Technische Universiteit Eindhoven. In zijn column over zorgtechnologie gaat hij in op gegevenswetenschap.

Een passage: “Als statisticus vond ik het nodig een bijdrage te leveren aan de werkzaamheden rond de crisis, omdat ik van mening ben dat we niet alleen moeten onderwijzen hoe we data kunnen modelleren of analyseren, maar dat we dit ook moeten laten zien, vooral in tijden wanneer het er echt toe doet. Mijn doelstelling was het dagelijks voorspellen van het aantal infecties en doden in verschillende landen en het publiek hierover te informeren.”

Ic-opnamen

Hij vervolgt: “Vanaf 11 maart rapporteren we zo dagelijks onze resultaten om het publiek te informeren. Tevens hebben we onze aanpak ingezet om te helpen bij het voorspellen van ziekenhuis- en intensive care -opnamen.

Corona en gegevenswetenschap

Van den Heuvel concludeert in de eerste week van april dat de gegevenswetenschap maar heel beperkt heeft kunnen helpen bij corona en dat er nog steeds veel onduidelijk is. Hij schrijft: “Gegevens worden helaas niet op wetenschappelijke principes verzameld. We weten bijvoorbeeld niet welk deel van de populatie nu werkelijk besmet is en of onze groeicurves daarmee een sterke relatie vertonen. Een veranderend testbeleid helpt ook niet bij het monitoren van de crisis. Verder geldt dat sommige gegevens niet precies worden verzameld. We weten niet goed hoeveel mensen er dagelijks beter worden. Niet alle gegevens worden gedeeld, ondanks de grote wens dat wetenschap publiek beschikbaar zou moeten zijn. Mijn grote wens is dat we in de (nabije) toekomst hiervan leren, zodat de gegevenswetenschap beter kan worden ingezet in een crisis(tijd).”

Lees hier meer artikelen omtrent Corona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *