Community Abonneren
×

Preventie gezondheidsproblemen: ‘wedstrijd’ tegen curatieve keten

Preventie van gezondheidsproblemen verdient volop aandacht, zegt Sven de Langen, Rotterdams wethouder zorg, volksgezondheid, ouderen en sport.

Preventie gezondheidsproblemen: ‘wedstrijd’ tegen curatieve keten

In Nederland is de curatieve zorg geweldig geregeld, zegt Sven de Langen. Dat heeft een nadeel: een verwijzing naar de tweede lijn is makkelijk, maar de afslag naar de preventieketen ligt er nog niet. Die moet er nu snel komen, vindt hij.

Stress en schulden

Wat De Langen zorgen baart, is de jarenlang ingesleten gewoonte om problemen de curatieve zorg in te duwen. “We zien dat veel mensen bij de huisarts terechtkomen met klachten over stress, vaak in combinatie met schulden”, zegt hij. “Dat is geen problematiek die in de zorg kan worden opgelost, dus het is zaak de lijn naar het sociaal domein te versterken. Ik wil wel een wedstrijd beginnen tegen de curatieve keten. De curatieve zorg is geweldig geregeld in ons land. Zó goed zelfs, dat het gemakkelijk is om mensen naar de tweede lijn te verwijzen. Die route is geplaveid, maar een afslag naar de preventieketen ligt er nog helemaal niet.”

Pil niet altijd het antwoord

Toch worden stappen gezet. De Langen: “Een mooie stap is de samenwerking met zorgverzekeraar VGZ die inwoners van Rotterdam in staat stelt om vanuit het preventiebudget gebruik te maken van activiteiten die bijdragen aan hun gezondheid. Een andere mooie stap is de indiensttreding van een schulddienstverlener bij een gezondheidscentrum. Dat zijn dingen die we nodig hebben. We weten nu eenmaal dat de huisartsen met veel vragen worden geconfronteerd waarop het goede antwoord niet een pil is, maar versterking van de lijn tussen de huisarts en het sociaal domein.”

Frustratie

Samenwerking tussen de eerste lijn en de gemeente is dus logisch, stelt De Langen. “Het is al lang geen vraag meer of huisartsen dat wel willen. Er is eerder sprake van frustratie als die samenwerking niet tot stand komt. Heel functioneel, want die frustratie zorgt voor versnelling. Wel is de financiering een knelpunt. Wie betaalt wat als het om preventie-activiteiten gaat? Dat is nog een uitdaging. Wat dat betreft ben ik benieuwd naar de contourennota die ons nog voor de zomer beloofd is, want daarin verwacht ik een duidelijke afslag naar preventie Feitelijk verwacht ik die ook na de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.”

Preventie gezondheidsproblemen

Hiermee bedoelt De Langen niet dat hij bij preventie van gezondheidsproblemen op nieuwe wetgeving zit te wachten. “Ik zie een groot zelfoplossend vermogen van zorgaanbieders, gemeenten en zorgkantoren binnen de bestaande wetgeving”, zegt hij. “Nieuwe wetgeving kost alleen maar tijd, dat hebben we wel gezien met de decentralisaties.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *