‘Beeldbellen in stroomversnelling door corona’

‘Beeldbellen komt door corona hopelijk in een stroomversnelling, vooropgesteld dat het niet als bezuinigingsmaatregel wordt ingezet.’ Dat zegt huisarts Mark Vermeulen.

‘Beeldbellen in stroomversnelling door corona’

Er is een leven pre-corona en een leven post-corona. Huisarts Mark Vermeulen uit Sint-Oedenrode is ervan overtuigd dat dit een blijvend verschil maakt. “Een huisartspraktijk zal nooit meer hetzelfde zijn”, zegt hij. “Dit is een goed moment om na te denken over de vraag hoe we tot nu toe altijd hebben gewerkt en hoe we dat vanaf nu willen gaan doen.”

Zorg op afstand

Praten over zorg op afstand is onder de collega’s nog niet voorbij het stadium van ‘O ja, leuk plan’ gekomen, zegt Vermeulen. “Maar we spraken toch wel over hoe we de groeiende patiëntenstroom het hoofd konden bieden. Daarbij keken we al wel naar spreekuren anders indelen, maar nog niet naar zorg op afstand bieden. De coronacrisis heeft ons wel aan het denken gezet meer te gaan inzetten op beeldbellen. Het feit dat er 37 systemen zijn, is daarbij hinderlijk.”

Leren in de praktijk

In bepalen wat het beste systeem is – er is niet één ideaalsysteem, stelt Vermeulen – spelen veiligheid, privacy en gebruiksgemak voor patiënten en professionals een belangrijke rol. Hij zegt: “Je kunt blijven wachten of gewoon beginnen. Inmiddels hebben we besloten het laatste te doen. Gewoon ervaring opdoen met jongere patiënten die het ook niet erg vinden als het een keer fout gaat. Leren in de praktijk. Het moet wel, want de huisartspraktijk zal nooit meer hetzelfde zijn. En alle praktijken liepen over, dus de huidige situatie is een goed moment om na te denken over hoe we het altijd deden en hoe we nu verder moeten.”

Beeldbellen corona

De huisarts vervolgt: “Ik hoop dat beeldbellen nu in een stroomversnelling komt door corona, vooropgesteld dat het niet als bezuinigingsmaatregel wordt ingezet. We hebben nu argumenten om tegen patiënten te zeggen dat we de zorg anders moeten gaan inrichten.” Dit is een artikel in samenwerking met Vcare.

Lees hier meer artikelen van onze partner Vcare.

  1. beeldbellen is al veel gedaan, het bevalt zo goed dat de praktijk hiermee verder wil

  2. Dat is mooi om te horen, want het is een onderwerp dat nog veel discussie uitlokt onder huisartsen. Globaal zijn er drie groepen. De eerste was er al mee vertrouwd en gaat ermee door. De tweede heeft door de coronacrisis ontdekt dat het in bepaalde gevallen meerwaarde heeft en gaat er vaker gebruik van maken. En de derde wil zo snel mogelijk terugkeren naar de oude situatie van live contact.

Comments are closed.