Digitalisering in de zorg: de rol van regionale organisaties

Digitalisering in de zorg: huisartsenzorg op afstand beleeft een doorbraak in de coronatijd. Wat is nu en straks de rol van regionale organisaties?

Digitalisering in de zorg: de rol van regionale organisaties
Verder lezen? Hier kunt u inloggen.

De InEen Tweedaagse 2020 gaat inhoudelijk én letterlijk digitaal. In plaats van de gebruikelijke fysieke Tweedaagse organiseert InEen in de week van maandag 21 tot en met vrijdag 25 september dagelijks een twee uur durende, inspirerende en activerende online bijeenkomst voor leden. Samen gaan ze op weg naar meer digitale eerstelijnszorg. Welke stappen kunnen en moeten zij nu al maken? En hoe kunnen zij ontwikkelingen en ervaringen uit de coronacrisis hierbij inzetten? Bestuurders, managers en medewerkers van bij InEen aangesloten organisaties kunnen deelnemen aan een programma op maat.

Wildgroei voorkomen

In het juninummer van De Eerstelijns worden in een artikel over dit onderwerp drie praktijkcasussen belicht. Onder anderen Dorien Zwart komt aan het woord. De huisarts uit De Bilt vertelt dat ict-oplossingen het best regionaal kunnen worden opgepakt. Zij zegt: “Regio-organisaties kunnen voorkomen dat er een wildgroei ontstaat aan digitale diensten, die onderling slecht communiceren. Als individuele huisarts ontbreekt het je bovendien aan mensen, middelen, technische en juridische kennis om zo’n implementatie succesvol uit te voeren.”

Zelftriage

Patiënten uit Rotterdam en omgeving hebben sinds april toegang tot een digitale huisartsenpost. Heidi van den Brink is voorzitter raad van bestuur bij Huisartsenposten Rijnmond. Zij noemt de digitale huisartsenpost een blijvertje. “We overleggen met zorggroepen in de regio over het inzetten van het systeem in de dagpraktijken. Ook overdag kan het handig zijn als patiënten eerst een zelftriage uitvoeren voordat ze in contact komen met de huisarts. Voor patiënten is het makkelijk als ze op ieder moment hetzelfde systeem kunnen gebruiken.”

Digitalisering zorg

Net als collega’s elders in het land moesten huisartsen in de provincie Utrecht de zorg in maart plotseling anders organiseren. Regio-organisatie Unicum stak de helpende hand toe op het vlak van digitalisering van zorg. “We hebben ervoor gezorgd dat aangesloten huisartsen binnen enkele dagen konden beeldbellen via een veilige en op de zorg toegesneden dienst”, zegt Chief Medical Information Officer (CMIO) Aty de Ruiter van Unicum. “Inmiddels maken onze vaste ict-leveranciers beeldbellen mogelijk. Dat is het handigste voor zorgverleners. Als zij vanuit hun HIS videobellen, kunnen ze bijvoorbeeld makkelijk het patiëntendossier raadplegen en bijwerken tijdens het digitale consult.”

Hier leest u meer over dit onderwerp.

Auteur: Noël Houben

 1. Klinkt goed – hoewel een fysiek 2-daags beter inplanbaar zou zijn – maar vanzelfsprekend gezien het onderwerp een passende keuze.
  Is er al meer duidelijk tav de tijden (mho agenda planning praktijk) en programma (per dag)?
  Is het een programma waar je in het geheel aan deelneemt of per dag / onderwerp?
  Is de 2 uur per dag de enige tijdsinvestering of is er ook nog tijd nodig om dingen voor te bereiden/uit te werken?
  Kun je al inschrijven / wanneer kun je inschrijven? Kosten?
  Kortom #benieuwd, Groet, Edward

  1. aanvullende vraag: is er accreditatie aangevraagd voor huisartsen? zo ja hoeveel punten? zo nee waarom (nog) niet / graag alsnog. Grt, Edw

Comments are closed.