Congres Abonneren
×

Katheterzorg door wijkverpleging in plaats van huisarts

Heerenveen – Patiënten uit heel Friesland die vanaf 1 juli Dokterswacht Friesland bellen met verpleegkundige vragen over een blaaskatheter worden bezocht door een verpleegkundige in plaats van een huisarts.

Katheterzorg door wijkverpleging in plaats van huisarts

Persbericht van Dokterszorg Friesland.

Dokterswacht Friesland start een bijzondere samenwerking met de regio-aanbieders voor thuiszorg in Friesland: Thuiszorg Het Friese Land, Thuiszorg De Friese Wouden (onderdeel van KwadrantGroep) en Thuiszorg Zuidwest Friesland. Het gaat om een proef om de zorg rondom blaaskatheters tijdens avond, nacht en weekend te verplaatsen naar de wijkverpleging. Verpleegkundigen kunnen deze zorg namelijk veel beter verlenen, zij hebben meer ervaring met het plaatsen van een katheter en de zorg erom heen. Tegelijkertijd wordt de huisarts ontlast doordat hij minder visites hoeft te rijden.

Juiste zorg op de juiste plek

Met het oog op de vergrijzing in Friesland en de krapte op de arbeidsmarkt is het noodzakelijk om zo efficiënt mogelijk met de beschikbare zorgverleners om te gaan. Regelmatig bellen patiënten Dokterswacht Friesland met verpleegkundige vragen. Dit zijn vragen over bijvoorbeeld wondverzorging of een blaaskatheter. Deze vragen komen dan bij een huisarts terecht. Dit willen we graag veranderen.

Daarom beginnen we met een proef om de zorg rondom blaaskatheters tijdens avond, nacht en weekend in heel Friesland (m.u.v. de Waddeneilanden) te verplaatsen naar zorgprofessionals die het meest deskundig zijn op dit gebied, de verpleegkundigen. Een verpleegkundige gaat vervolgens naar de patiënt toe. Dit is een mooi voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgverlener. Hiermee wordt niet alleen duurdere zorg voorkomen, maar gaan we ook op een slimme manier om met de toenemende schaarste aan medewerkers. Dokterswacht Friesland en de drie thuiszorgorganisaties starten met deze nieuwe provinciale werkwijze vanaf 1 juli 2020, in eerste instantie voor de duur van 1 jaar.

Later uitbreiding

Periodiek bekijken Dokterswacht Friesland en de drie thuiszorgorganisaties hoe de nieuwe werkwijze bevalt. De ervaringen die zij opdoen, kunnen ze vervolgens gebruiken voor een vervolgtraject in Friesland waarbij ook andere verpleegkundige handelingen door de verpleegkundige in de wijk in plaats van door de huisarts worden gedaan.

Lees hier meer over dit onderwerp.