Congres Abonneren
×

Corona startsein digitale transformatie

Corona is het startsein van de digitale transformatie in de gezondheidszorg. Dat schrijft Ksyos-directeur Leonard Witkamp in een column voor De Eerstelijns.

Corona: digitale transformatie

Witkamp blikt nog even terug op de vorige crisis: “Voor de financiële crisis van 2008 zag iedereen al de mogelijkheid van mobiel bankieren, maar ook van digitaal winkelen, taxi bestellen of hotel boeken. Deze crisis is het startsein geweest voor wereldwijde opschaling van deze digitaal gemedieerde diensten. Zal de coronacrisis in de zorg hetzelfde effect hebben?”

Hij vervolgt: “We waren ons voor de crisis ook al bewust van de mogelijkheden van digitale zorg. We zagen goede initiatieven, maar echte opschaling bleef uit. Slechts enkele diensten zijn redelijk opgeschaald. Zoals het digitale consult waarbij de huisarts de medisch specialist digitaal in supervisie vroeg. Of eHealth in de ggz waarbij de patiënt op afstand door de poh-ggz begeleid werd.”

Inspelen op behoefte

In de coronacrisis ziet Witkamp het aantal digitaal gesuperviseerde consulten fors toenemen in de ggz. “Doordat deze dienst inspeelt op de behoefte van zorgverlener en patiënt om zorg bij de patiënt thuis te kunnen leveren”, legt hij uit.

Andere diensten die direct gericht zijn op het leveren van zorg bij de patiënt thuis, tonen ook een forse stijging in gebruik, aldus Witkamp. “Zo maakt de patiënt op uitnodiging van de huisarts in het thuisconsult dermatologie zelf foto’s van de huidaandoening en vult een gestructureerde vragenlijst in. De huisarts beoordeelt die en kan de regionale dermatoloog in supervisie vragen. In cardiologie en longgeneeskunde maken huisartsen meer en meer gebruik van de mogelijkheid om OSAS- en hartritmediagnostiek bij de patiënt thuis te laten verrichten (OSAS: obstructief slaapapneu syndroom). De apparatuur wordt thuis geleverd, de patiënt krijgt instructies via beeldbellen en de resultaten worden op afstand beoordeeld en direct verstuurd naar het HIS.”

Corona en digitale transformatie

Denkt de directeur van Ksyos dat corona het startsein is van de digitale transformatie in de gezondheidszorg? “Vanuit maatschappelijk oogpunt is inzet van het thuisconsult gewenst gedurende en na de coronacrisis. Bijeffect zou weleens kunnen zijn dat zorgverleners en zorgvragers voor laagcomplexe electieve zorg niet meer zonder kunnen, vergelijkbaar met de digitale transformatie in andere sectoren. De toekomst is in de zorg dichtbij gekomen.”

Lees hier meer over dit onderwerp.