Congres Abonneren
×

Nieuw revalidatie- en herstelprogramma helpt na corona

Veel mensen hebben na een besmetting met Corona moeite om hun oude leven weer op te pakken. Sommige mensen ervaren heel veel ongemak en klachten, zoals kortademigheid, vermoeidheid of psychische klachten.

Nieuw revalidatie- en herstelprogramma helpt mensen met klachten ten gevolgen van corona

Persbericht

Speciaal voor deze mensen ontwikkelde GRZPLUS een revalidatie- en herstelprogramma CO FIT+, ongeacht of ze in het ziekenhuis hebben gelegen. Want herstellen van Corona gaat zeker niet vanzelf. Aanmelding voor het programma verloopt via de huisarts en/of medisch specialist.

Denk aan klachten als kortademigheid of benauwdheid, vermoeidheid en verminderde conditie, slecht eten waardoor ondervoeding dreigt, klachten met betrekking tot slikken en spreken. Maar ook psychische klachten als angst en onzekerheid kunnen een grote rol spelen.

Initiatiefnemers

GRZPLUS is een samenwerkingsverband tussen Omring en De Zorgcirkel. Binnen deze samenwerking werkten artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen hard aan de ontwikkeling van CO FIT+, omdat ze beseften dat er een groep ex-coronapatiënten thuis verblijft die nog niet volledig hersteld is van de doorgemaakte corona infectie. De artsen, verpleegkundigen en paramedici zijn gespecialiseerd in geriatrische revalidatie en herstel.

De behandelruimtes en poliklinieken zijn uitgerust met de modernste apparatuur en de opgezette revalidatie- en herstelprogramma’s zijn afgestemd op de laatste landelijke ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten. En op maat af te stemmen per patiënt. Binnen het programma bestaat er een revalidatie- en een hersteltraject. Welke van de twee mogelijkheden het best passend is, is afhankelijk van de persoonlijke, lichamelijke en psychische situatie. Cliënten die zich aanmelden krijgen van de specialist ouderengeneeskunde een persoonlijk advies welk traject voor hem/haar het meest geschikt is.

Het intensieve revalidatie traject

Cliënten die hiervoor in aanmerking komen, worden binnen 24 uur opgenomen op één van de revalidatielocaties van GRZPLUS. Samen met de cliënt wordt volledig in kaart gebracht wat de klachten en wensen zijn om zo een passend revalidatieprogramma op te stellen. De volgende dag gaat de cliënt weer naar huis en kan de cliënt zoveel als noodzakelijk vanuit onze poliklinieken de vastgestelde behandelprogramma’s volgen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om via nieuwe technologie thuis te oefenen waarbij de therapeut op afstand ‘meekijkt’ en begeleidt.

Het hersteltraject

De andere optie is het hersteltraject. Dat is minder intensief en de behandelingen en therapieën zijn minder frequent en intensief dan een revalidatietraject. Er is geen opname, want de totale intake neemt minder tijd in beslag. Maar ook hier wordt samen met de cliënt een programma op maat gemaakt.

Meer informatie

Aanmelding voor deze programma’s verloopt via de huisarts of medisch specialist. De basisverzekering dekt tijdelijk de kosten van herstelzorg. Kijk hier voor meer informatie over GRZPLUS.