Event Abonneren
×

Zelfmanagement én gezondheidsvaardigheden: een handreiking

Zelfmanagement én gezondheidsvaardigheden: een handreiking is getest in drie huisartsenpraktijken. Nu is er een adviesrapport voor een regionale aanpak.

Zelfmanagement én gezondheidsvaardigheden: een handreiking

Dossier: De handreiking is hier te lezen en het adviesrapport kunt u hier downloaden.

2,5 miljoen volwassenen in ons land hebben moeite om gezondheidsinformatie te vinden, begrijpen, beoordelen en toe te passen. Huisartsenpraktijken kunnen zich hiervan meer bewust zijn en erop inspelen. Vilans heeft een handreiking en adviesrapport geschreven.

Jeanny Engels is expert persoonsgerichte zorg en gezondheidsvaardigheden bij Vilans, Kenniscentrum voor langdurende zorg. Zij zegt: “Vaak begrijpen arts en patiënt elkaar niet. Dokters verzuchten bijvoorbeeld: Hoe komt het nou dat mensen niet de leefstijladviezen opvolgen waarvan we allemaal weten dat ze okay zijn? En als je aan een patiënt vraagt wat hem is bijgebleven van het consult, blijkt dat vaak weinig of onjuist te zijn.”

Handreiking

In 2015 diende Engels een voorstel in bij FNO, een organisatie die zich richt op kwetsbare mensen. Het leidde tot een project bij drie grote huisartsenpraktijken, die werden begeleid door Vilans en Pharos, expertisecentrum gericht op het terugdringen van gezondheidsverschillen. In het project werd de handreiking ‘Aandacht voor zelfmanagement én gezondheidsvaardigheden’ getest. In samenwerking met andere organisaties heeft Vilans dit document geschreven voor – projectleiders van – gezondheidscentra en huisartsenpraktijken die met een verandertraject willen beginnen en ook voor fysiotherapeuten, apothekers en zorggroepen.

Succesfactoren

Engels: “De begeleide huisartsenpraktijken hebben volop aandacht ontwikkeld voor mensen die minder gezondheidsvaardig zijn. Huisartsen, doktersassistenten, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten en apothekers zijn zich bewust geworden van de thematiek. In de handreiking worden succesfactoren beschreven, zodat ook andere praktijken ermee aan de slag kunnen.”

Zelfmanagement gezondheid

Engels wil graag de succesfactoren van ‘zelfmanagement en gezondheid’ opschalen. Vorig jaar heeft ze ter verkenning daarvan een project ingediend bij FNO. En nu is er dan een adviesrapport voor een regionale aanpak voor het werken aan gezondheidsvaardigheden in huisartsenpraktijken. Het is in het bijzonder bedoeld voor ROS’en, zorggroepen, zorgverzekeraars en Achterstandsfondsen. Het rapport omvat een voorstel voor een regionaal programma- of projectteam met passende samenwerkingspartners en financiers, met de focus op de verbinding tussen zorg en sociaal domein. Vaak hebben praktijken nog nauwelijks ervaring hiermee.

Lees hier meer over dit onderwerp.

  1. Het idee is prima, maar hoe bereiken jullie de deelnemers? Moet de huisarts die ronselen? Dat lijkt mij nogal lastig. Het klinkt misschien negatief, maar het lijkt mij het zoveelste verhaal waar organisaties met elkaar praten over waar de pijnpunten zitten en hoe het beter zou moeten. En dan? Dan ligt er zo’n rapport en hoe komt dat dan bij de zorgvrager? Moet de huisarts dat allemaal gaan uitleggen?
    Ik hoef geen antwoord. Ik ben enkel aan het meedenken.
    Maar we moeten dit zeker vast houden en de oplossing zien te vinden.

Comments are closed.