Event Abonneren
×

Diabetes: investeren in bewegen

Diabetes: door meer te bewegen voelen mensen met deze aandoening zich fitter, neemt hun gewicht af en hebben ze soms zelfs geen medicatie meer nodig.

Diabetes: investeren in bewegen

Een op de drie volwassenen krijgt vroeg of laat diabetes type 2, het is zijn vaste openingszin wanneer hij als spreker voor een groep staat. Bas van de Goor, oud-volleybalinternational en oprichter van de Bas van de Goor Foundation, weet er het luisterend publiek altijd de stuipen mee op het lijf te jagen. Maar het is waar. Erger nog, de cijfers blijven toenemen. “Er zijn in Nederland 100.000 mensen met diabetes type 1, daar hoor ik ook bij. En 1,2 miljoen mensen met diabetes type 2. Vooral dat laatste getal blijft groeien.”

De voornaamste reden daarvan is: een ongezonde leefstijl. “We eten te veel en bewegen te weinig. Doel van onze Foundation is daarom het bevorderen van een gezonde leefstijl. Dat is een omvattend begrip, dat gaat niet alleen over voeding en bewegen, maar ook over voldoende slaap, stressmanagement, goede sociale relaties. En roken, alcohol en andere stimulerende middelen bevorderen zo’n gezonde leefstijl uiteraard niet.”

Slaap en voeding

De Bas van de Goor Foundation richt zich vooral op bewegen, als onderdeel van zo’n gezonde leefstijl. “Daar hebben we het meeste verstand van. Uiteraard werken we graag samen met organisaties die meer weten over voeding, slaap noem maar op, en laten we ons door hen inspireren, maar we gaan niet zelf het wiel uitvinden.”

Bewegen is méér dan sporten, benadrukt Van der Goor. “Het gaat over veel meer dan sportbroekjes, zweten, winnen of verliezen. De Nationale Diabetes Challenge (NDC), waarmee we in 2015 zijn gestart, is bijvoorbeeld een effectieve wandelinterventie. Deelnemers wandelen samen met hun zorgverlener, welzijnsprofessional of buurtsportcoach een keer per week in hun eigen buurt. Uit onderzoek weten we dat deelnemers zich na de NDC fitter en energieker voelen, in gewicht afnemen en minder medicatie nodig hebben. En ze ervaren hoe fijn het is om samen in beweging te zijn.”

Samenwerken met zorgverleners

Voor de NDC werkt Van de Goor graag samen met zorgverleners zoals huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten en fysiotherapeuten. “Die samenwerking is belangrijk voor ons. Zij zien de patiënten met diabetes, en het maakt meer indruk als zíj hun patiënten vertellen over de kracht van bewegen dan wanneer wij dat doen.”

Ogen en oren

De Foundation stimuleert huisartsen en andere eerstelijnsprofessionals ook samen met een groep patiënten een keer per week een uur te wandelen als onderdeel van het NDC-programma. “Dat heeft als voordeel dat er een professional meeloopt, die tijdens of na afloop van de wandeling ook vragen van patiënten kan beantwoorden en fungeert als de ogen en oren van de groep.” Huisartsen hebben vaak geen tijd zelf deze activiteit te organiseren. “Wij nemen hen dat daarom graag uit handen. Wij doen de organisatie en zij zorgen ervoor dat er wekelijks een collega uit de praktijk meeloopt met de patiënten. Op die manier proberen we hen te ontlasten.”

Diabetes

De Bas van de Goor Foundation is partner in het landelijke 2diabeat-programma. Van de Goor: “2diabeat is een initiatief van de Nationale Diabetes Federatie. Vanuit het programma inventariseren we welke leefstijlinterventies er zijn, voor welke groepen ze zijn bedoeld en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de verschillende interventies beter op elkaar aansluiten en elkaar meer kunnen versterken.”

Auteur: Michel van Dijk