Event Abonneren
×

‘Huisvesting huisartsen moet aandachtspunt zijn van politiek’

De huisvesting van huisartsen verdient aandacht in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Er is financiering nodig voor ruimere panden, stelt Martin Huisbrink.

‘Huisvesting huisartsen moet aandachtspunt zijn van politiek’

De politieke partijen schrijven dezer dagen hun programma’s voor de komende verkiezingen. Welke onderwerpen verdienen in elk geval aandacht? Martin Huisbrink heeft geen bedenktijd nodig. “Ik wil graag dat structureel wordt stilgestaan bij financiële ondersteuning van praktijken die hun pand moeten uitbreiden of zelfs genoodzaakt zijn te verhuizen”, zegt de praktijkhoudend huisarts die samen met twee beroepsgenoten is gevestigd in een HOED in Purmerend.

Hij legt uit: “Alle instanties die voor de huisartsen nadenken, sturen al een tijd in de richting van gedelegeerde taken. Er zullen steeds meer poh’s, physician assistants en verpleegkundig specialisten werkzaam zijn in de geprotocolleerde setting van de huisartsenpraktijk. De overheid en verzekeraars maken ook geld vrij voor die nieuwe poppetjes. Maar er wordt niet naar gekeken dat de huisartsenpraktijk vanwege die gedelegeerde taken uit zijn jasje kan gaan groeien. Al die nieuwe poppetjes moeten ook een plek hebben, op een gegeven moment wordt de locatie van de huisarts te klein. Dan zit de huisarts met een groot probleem: je zou tonnen moeten investeren in je praktijkpand of in extra ruimte in een gezondheidscentrum.”

Productieafspraken

Huisbrink stelt dat praktijkhouders binnen een te smal kader werken om dergelijke bedragen te verdienen. “We zijn weliswaar ondernemers, maar we kunnen niet zeggen: als we even de schouders eronder zetten, maken we extra winst en kunnen we investeren. Dan krijgen we de verzekeraar op ons dank, omdat we productieafspraken doorkruisen. Dus uiteindelijk wordt in de huidige situatie gezegd: praktijkhouders, los het huisvestingsprobleem zelf maar op.”

Anderhalve meter

Rob Boelens is sectorspecialist medisch bij ABN AMRO. Hij herkent de problematiek: “Wij krijgen best veel financieringsvragen van huisartsen die een groter pand willen. Sinds het coronavirus melden zich ook praktijkhouders die willen verbouwen omdat ze anders niet kunnen voldoen aan de anderhalve-meternorm. Een praktijkhouder vertelde me bijvoorbeeld dat zijn poh-ggz geen spreekuur meer kan doen, omdat er geen ruimte beschikbaar is om anderhalve meter afstand van de patiënt te bewaren.”

Huisvesting

Veel huisartsen willen dat er behalve voor huisvesting ook meer aandacht komt voor het tekort aan praktijkhouders. Alexander Vos is een waarnemer die praktijkhouder wil worden. Hij zegt: “Tijdens de sollicitatieprocedure voor de opleiding is mij bijvoorbeeld niet gevraagd hoe ik mezelf zag als huisarts en wat ik van het praktijkhouderschap zou vinden.” Winston Texel, sectorspecialist medisch bij ABN AMRO, zegt: “Voor de continuïteit van de patiëntenzorg is het belangrijk dat meer waarnemers besluiten praktijkhouder te worden. In Den Haag gaan al een tijd geluiden op om onder meer via de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) te sleutelen aan de tarieven van waarnemers. Die houden nu onder streep bijna net zo veel over als praktijkhouders, terwijl ze minder verantwoordelijkheid hebben.”