Mondhygiënist: samenwerking met huisarts en sociale domein

Mondhygiënisten: over vijf jaar snappen huisartsen en specialisten hun werk en zijn ze vast onderdeel van het sociale domein, schrijft Lieneke Steverink-Jorna.

“De problemen in de mond staan vaak symbool voor meer (on)geluk en die lossen we met een boor echt niet op.” Aldus mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna in haar column ‘Over 5 jaar’ voor De Eerstelijns. Ze vervolgt: “ Het probleem wordt van generatie op generatie doorgegeven. Zo lijkt het alsof het genetisch is, maar deze component speelt slechts een klein beetje mee. We kunnen als mondhygiënisten zoveel meer betekenen als we echt op een positie komen waar we horen. Namelijk daar waar we op tijd kunnen ingrijpen voordat er problemen ontstaan. Zo doorbreken we de cirkel.”

Preventie

Steverink-Jorna schrijft dat het vak van mondhygiënist altijd doorspekt is geweest met preventie. “Die kennis en kunde kan de hele eerste lijn goed gebruiken. We kunnen mensen in hun kracht zetten en zelf verantwoordelijkheid laten dragen voor hun gezondheid en die van hun gezin. Over vijf jaar hoort op elk consultatiebureau een mondhygiënist te werken, zodat ouders op tijd worden ondersteund. Over vijf jaar snappen huisartsen en specialisten ons werk en zijn we vast onderdeel van het sociale domein. Er moet interprofessioneel en intersectorieel gewerkt worden. Je kunt de mond simpelweg niet los zien van de rest van het lijf en geest. Over vijf jaar worden we beloond als we ons mondje roeren in gezamenlijk overleg.”

Mondhygiënist

De mondhygiënist besluit: “Ondanks dat we altijd los werden gezien van de rest van de eerste lijn, wordt ons lijntje eindelijk echt strak gespannen. Over een strakke lijn wordt zoveel makkelijker gecommuniceerd dan via het slappe touw dat er nu nog ligt. Op dit moment gooien we opnieuw het lijntje uit. Wie haakt aan?”