Congres Abonneren
×

Unieke samenwerking in Nederland tussen huisartsenorganisaties, gemeente en beroepsopleider.

De griepvaccinatie vraagt dit jaar door corona veel meer voorbereiding en organisatie dan normaal. Mede hierdoor is een unieke samenwerking ontstaan tussen zorggroep Het huisartsenteam, Huisartsen Zorggroep Breda, Huisartsencoöperatie West-Brabant en het Regionaal Opleidingscentrum in West-Brabant (ROC Curio). Zij zetten 40 eerstejaars leerlingen van de opleiding doktersassistenten in, om de vaccinaties in goede banen te leiden.

Unieke samenwerking in Nederland tussen huisartsenorganisaties, gemeente en beroepsopleider.

Vijf huisartsenpraktijken in Etten-Leur kozen ervoor om de vaccinaties samen te regelen. In totaal vaccineren zij bijna 10.000 patiënten in de Nobelaer. Deze ruimte is hier speciaal voor beschikbaar gesteld door de gemeente Etten-Leur. De eerstejaars leerlingen letten erop dat er afstand wordt gehouden, alleen mensen met een uitnodiging binnenkomen en dat
mensen die slecht ter been zijn niet te lang hoeven te wachten. Daarnaast helpen zij de teams van de praktijk met het klaarmaken van de vaccinaties en met het veilig opbergen van de gebruikte naalden.

Na de ondersteuning in Etten-Leur gaan zij helpen bij diverse praktijken in heel West-Brabant. Dit is een win-win situatie voor de praktijken en voor de leerlingen. De 40 eerstejaars leerlingen krijgen hierdoor een unieke kijk in een belangrijk onderdeel van het werk van de praktijken en doen hun eerste ervaring op in het werk als doktersassistente. De
praktijken zijn blij met deze ondersteuning van de leerlingen van ROC Curio.

Deze activiteit is onderdeel van het samenwerkingsverband RAAT (Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten) waar naast de huisartsenorganisaties en ROC Curio ook Transvorm, stichting Huisartsenposten West-Brabant en Star-SHL in het westelijk deel van Brabant samen optrekken. Het doel van dit samenwerkingsverband is terugdringen van de arbeidsmarkttekorten, in eerste instantie voor doktersassistentes.

Dit is een artikel van Het Huisartsenteam.