Event Abonneren
×

Gezondheidscentra: al een halve eeuw de blik vooruit

Gezondheidscentra bestaan in ons land zo’n vijftig jaar. Nog steeds prijkt zorgvernieuwing hoog op hun agenda.

Gezondheidscentra: al een halve eeuw de blik vooruit

Zo’n vijftig jaar geleden ontstonden de eerste gezondheidscentra, gedreven door het idealisme van individuele huisartsen. Het idee destijds: als huisartsen onder één dak samenwerken met andere disciplines, krijgen patiënten samenhangende zorg, waarbij ook wordt gekeken naar problemen op andere levensgebieden.

Begin jaren tachtig bleek uit Nivel-onderzoek dat deze laagdrempelige en vernieuwende multidisciplinaire samenwerking vruchten afwierp. Anno 2020 is het bieden van integrale samenhangende zorg core business in de eerste lijn. Duurzame zorgvernieuwing stond, kortom, aan de wieg van het gezondheidscentrum. En nog steeds prijkt bij de gezondheidscentra zorgvernieuwing hoog op de agenda.

JZOJP

Een voorbeeld? Allerwegen wordt gezocht naar manieren om de juiste zorg op de juiste plek te leveren: JZOJP. Taakherschikking is hierbij een belangrijk instrument. Het ontlast de huisarts, die zo zijn handen vrij heeft voor meer complexe situaties. De Stichting Gezondheidscentra Utrecht (SGU) experimenteert volop met de inzet van praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten. Hier en hier leest u meer.

Krachtige basiszorg

Een ander voorbeeld is Krachtige basiszorg ontwikkeld door gezondheidscentra en huisartspraktijken in Utrecht. Deze vernieuwende manier van werken voor mensen met problemen op meerdere gebieden, zoals gezondheid, schulden, psychische vragen en gezondheidsvaardigheden, leidt tot méér tijd voor de patiënt en méér ruimte voor structureel overleg met andere disciplines en domeinen.

Gezondheidscentra

Andere gezondheidscentra springen ook in het oog. Zo is er de leerwerkplaats die het Eindhovense SGE organiseert in samenwerking met de studierichting Fysiotherapie van Fontys Paramedische Hogeschool. De gedachte: studenten die leren in de praktijk en de praktijk die leert van de studenten. Uiterst innovatief is ook DocLine Utrecht, een initiatief van Arts en Zorg. Het motto: langskomen als het moet, digitale zorg als het kan. DocLine Utrecht is sinds 1 september de naam van het voormalige gezondheidscentrum Galgenwaard In Utrecht.

Auteur: Karen Voors