Overprikkeling kinderen tegengaan met training door poh-jeugd-ggz

Overprikkeling leidt bij steeds meer kinderen en jongeren tot lichamelijke klachten. In Duiven ontwikkelden praktijkondersteuners een groepstraining.

PREMIUM
In de vier jaar dat Susan Kluitman als poh-jeugd-ggz werkt voor de Huisartsenmaatschap Duiven, viel haar iets op. Steeds meer kinderen kwamen via de huisarts bij haar met een ‘vol hoofd’ en klachten zoals slecht slapen, buikpijn, hoofdpijn, snel boos worden, keuzestress, concentratieproblemen en nare gedachten. Een lichamelijke oorzaak was niet te vinden.“In bijna alle gevallen bleek sprake van overprikkeling. Geen individueel probleem, maar een maatschappelijk probleem. Veel kinderen en jongeren hebben een druk leven met allerlei hobby’s, school, clubjes, sociale media, hun telefoon. Er is weinig tijd voor rustmomenten. Omdat ouders vaak ook heel druk zijn, wordt er in het weekend eerder een trip naar IKEA gepland dan een wandeling in het bos. Continu prikkels. En als een hoofd te vol raakt, uit zich dat in klachten en gedrag.”
Verder lezen? U kunt dan hier inloggen om het gehele artikel te lezen.