Community Abonneren
×

Aantal ggz-verwijzingen meer dan gehalveerd met MatriXmethode

Poh’s-ggz, huisartsen én patiënten doen hun voordeel met een succesvolle en unieke gesprekstechniekgesprekstechniek: de MatriXmethode.

Poh-ggz en huisarts gebaat bij gesprekstechniek MatriXmethode

Een luisterend oor bieden? Een goedbedoeld advies geven? Een patiënt verwijzen naar de psycholoog? Poh-ggz Adrie van der Wijst van huisartspraktijk Abed wilde meer kunnen doen voor patiënten in de praktijk voor wie de derde optie – patiënten naar de psycholoog verwijzen – vaker de enige keuze leek dan zij wenselijk vond. Ze vertelt: “Ik hoorde via via van de MatriXmethode en schreef me in voor de opleiding. Ik stond er onbevangen tegenover. Het mooie van de opleiding is dat je ook bij jezelf ervaart wat die methode doet. Ik had vaak last van een vol hoofd en leerde hoe ik dat op kon ruimen en rust in mijn hoofd kon creëren.”

Lading er afhalen

Na de opleiding moest Van der Wijst even zoeken naar de beste manier om de MatriXmethode in de praktijk in te zetten. “Het werkt heel anders dan ik gewend was”, vertelt ze. “De patiënt deelt niet inhoudelijk zijn trauma, angst of probleem met je, je helpt hem slechts om zijn eigen beleving ervan te laten veranderen. Je haalt de lading eraf. In het begin wist ik ook niet of ik het goed deed. Toen ik patiënten om die reden ging nabellen, bleek dat ze eigenlijk niet meer stilstonden bij het feit dat ze dat trauma of die angst hadden gehad. Het leefde niet meer voor ze. Heel mooi hoe de methode dat kan bewerkstelligen in een traject dat maar één of een paar sessies vergt en geen bijwerkingen heeft.”

In de meeste gevallen volstaan twee tot drie sessies. “Soms zijn wat meer sessies nodig”, zegt Van der Wijst, “maar ook dan zijn mensen nog steeds heel blij dat ze niet naar de ggz hoeven te worden verwezen om van hun probleem af te komen. Dan krijgen ze te maken met een wachtlijst en dat is hier in de praktijk niet het geval.”

Eigen zak

Punt is nog wel dat een sessie langer duurt dan de twintig minuten die huisarts Saboor Abed voor een dubbelconsult mag rekenen. “De rest betaal ik vooralsnog uit eigen zak, omdat ik de meerwaarde van de methode voor mijn patiënten zie”, vertelt hij. “Om die waarde inzichtelijk te maken, heb ik onderzocht welke invloed toepassing van de MatriXmethode heeft op verwijzingen. Nu, dat is duidelijk: het aantal verwijzingen is meer dan gehalveerd. Ik heb een kleine praktijk met 3.000 patiënten. En het is beslist niet zo dat we een onredelijk hoge werkdruk hebben. Natuurlijk kun je verwijzingen niet altijd voorkomen, maar voor patiënten die ervoor openstaan is de methode echt heel mooi om te gebruiken.”

MatriXmethode

Abed is gebeld door een collega-huisarts die meer over de MatriXmethode wilde weten. “Ik heb hem verteld dat ik er heel veel aan heb voor mijn praktijk”, zegt hij. “Het helpt mij enorm om mijn agenda te beheren en te weten dat mijn poh-ggz mensen heel goed kan helpen. Met het huidige systeem, waarin een verwijzing naar de ggz wel vergoed wordt maar deze methode niet, zijn we echt krom bezig.”