Event Abonneren
×

Duurzaam denken en doen betaalt zich uit

2020 was niet alleen het jaar van Covid, maar ook het jaar dat meer dagen dan ooit telde met een gemiddelde temperatuur boven de 10 graden.

Duurzaam denken en doen betaalt zich uit

Als een paal boven het -stijgende- water staat dat onze CO2-footprint kleiner moet. De gebouwde omgeving, dus ook de praktijken en gezondheidscentra, heeft daar stevig invloed op.

In mijn jaren als coördinator Bouwadvies bij de LHV heb ik mij daarom hard gemaakt om aan te sluiten bij de Green Deal Duurzame Zorg. En ook nu zet ik mij, als ontwerper en adviseur, in voor duurzame keuzes bij ontwerp en realisatie van huisvesting in de eerstelijn. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor het comfort in de praktijk én voor uw portemonnee.

Grote investeringen in verduurzaming doe je op natuurlijke momenten. Bijvoorbeeld bij het uitbreiden van de praktijk met extra spreekkamers. Of het verbouwen van een bestaand gebouw tot gezondheidscentrum.

Kleinere investeringen zijn vaak “no regrets”. Het vervangen van de TL verlichting door LED. Het isoleren van dak en buitengevel. Het vervangen van de beglazing door HR++ glas. Investeringen die je tegenwoordig al binnen enkele jaren terugverdient door de fors lagere energierekening. En bovendien zorgen voor meer comfort in de praktijk. Een goed geïsoleerd gebouw is minder warm in de zomer. En minder koud in de winter.

De energieprestatie-eisen voor nieuwbouwprojecten worden steeds strenger. Maar ook de eisen voor bestaande bouw worden komende jaren aangescherpt. Zo moet een praktijk in 2023 minimaal energielabel C hebben.

Het ontwerp van uw praktijk heeft grote invloed op duurzaamheid. Een aantal voorbeelden:
• Houdt in het ontwerp rekening met uitbreidbaarheid van het gebouw, bijvoorbeeld het eenvoudig kunnen toevoegen van spreekkamers op termijn.
• Een compact ontwerp zorgt voor minder warmteverlies
• Maak optimaal gebruik van daglicht. Dat vraagt minder verlichting en verwarming
• Zorg voor een zorgvuldig installatieontwerp (ventilatie, verwarming, koeling)
• Zorg voor screens op zonbelaste gevels en een goed geïsoleerd dak. Dat voorkomt hoge energierekeningen door airco’s.
• Kies voor refurbished meubilair. Duurzaam. En ook nog eens goed voor uw portemonnee.

Bij zowel nieuwbouw als verbouw zijn subsidies mogelijk. Landelijke subsidies. En soms ook gemeentelijk. Laat u goed adviseren door een subsidie-adviseur.

Last but not least: Ook milieubewuste praktijkvoering heeft invloed op de CO-footprint. Scheiding van afval, een groene energieleverancier, verarming niet onnodig hoog, verlichting uit in ongebruikte ruimtes, groene webhosting en visites met praktijkfiets of elektrische auto.
Duurzaam denken en doen. Wat mij betreft het nieuwe normaal.

Lex van Waarden
www.vanwaardenadvies.nl