Congres Abonneren
×

MatriXmethode: zelf van angsten of trauma’s afkomen

De MatriXmethode helpt mensen te verlossen van angsten en trauma’s. De zorg begint de waarde te ontdekken van dit alternatief voor traditionele hulpverlening.

MatriXmethode: zelf van angsten of trauma’s afkomen

De MatriXmethode is een ander soort interventie dan mensen gewend zijn die hulp zoeken om van een angst of trauma verlost te worden. Ingrid Stoop, die de aanpak ontwikkelde in 1991, legt uit: “Bij een psychiater, psycholoog of andere zorgverlener is het gebruikelijk het hele verhaal te vertellen, zelfs als iemand dat niet wil of durft. De behandelaar gaat daar uitgebreid op in. Dat is bij de MatriXmethode niet aan de orde. Er wordt één vraag gesteld, er komt een antwoord en dat wordt gebruikt om de volgende vraag te stellen. De cliënt deelt dus niet het hele verhaal van zijn angst of trauma.”

Eigen leer/denkproces

Stoop vervolgt: “Diep op de inhoud ingaan is juist niet de bedoeling, want dan gaat die inhoud de hoofdrol spelen. Als de behandelaar ingaat op de beschadiging in de basis bij de cliënt, versterkt dat die beschadiging alleen maar. Bovendien geeft hij vervolgens externe adviezen over wat de cliënt zou moeten doen. Maar omdat die adviezen extern zijn, hebben die onvoldoende positief effect. De cliënt raakt dan zichzelf kwijt. Zeker als medicatietoediening een onderdeel van de behandeling uitmaakt. Het gaat juist om het eigen, unieke leer/denkproces dat zich in zijn hoofd afspeelt. De focus daarop, op die eigen hersenspinsels, is wat de MatriXmethode onderscheidend maakt.”

Milliseconde

Aan de hand van het voorbeeld van een trauma legt Stoop uit hoe dit werkt. “Een trauma is een onverwachte, ingrijpende gebeurtenis”, begint ze. “Het doet een inbreuk op je gevoel van veiligheid. Jij bent de enige die dat trauma op een eigen manier heeft meegemaakt én onthouden. Als professional heb je het niet meegemaakt en ben je dus niet aangetast in je gevoel van veiligheid. Dit besef is essentieel. De cliënt heeft het trauma op zijn eigen manier opgeslagen in zijn langetermijngeheugen. Naar dat traumatische fragment, de milliseconde, gaat de zorgprofessional met de cliënt toe zonder dat het herbeleefd wordt.”

Uitgummen

Er is een plaatje, vertelt Stoop, een stilstaand beeld waarin zich een trigger bevindt. “De helpende vraag is: is die trigger een persoon, dier of ding en is het wat datgene doet of hoe het eruitziet? Er worden alleen vragen gesteld over dat specifieke fragment. En de vervolgvraag is: stel eens dat je dat naarste detail kunt uitgummen en vervolgens het hele plaatje wissen en vervangen door hoe jij het wil onthouden. Zou je dat willen? Vervolgens krijgt de cliënt de opdracht zich dit proces in gedachten te visualiseren en precies die stappen uit te voeren.” Het geluid, het gevoel, de reuk, de smaak en de gedachte komen eveneens aan bod, vertelt Stoop. “Ook deze worden onttriggerd, geneutraliseerd en vervangen.”

Ze vat samen: “Het herinneringsbeeld is een plaatje met daarop de details die het naar maken. Aan dat éne beeld zijn emoties gekoppeld, dat wat het oproept. Compleet met het geluid, het gevoel, de reuk, de smaak en de gedachte. Het traumatische fragment wordt een kaal feit, iets wat heeft plaatsgevonden, iets wat is gebeurd. De emotionele lading wordt, zonder herbeleving, aangepakt, dat wat er opkomt wanneer men weer dat ene moment oproept.”

MatriXmethode

Hier vindt u meer informatie over de MatriXmethode. Oók inspirerend: in De Eerstelijns stond eerder een praktijkverhaal over de MatriXmethode. Bekijk ook video’s op YouTube.

 1. hallo Ingrid,

  Mooi stuk en goede publiciteit.
  mijn complimenten.

  Gr Aukje Sneek

  1. Goedemorgen Thamar,

   Zet je er wel een verwijzing naar onze site bij? Dan mag dat zeker!

   Groet,
   De redactie

Comments are closed.