Community Abonneren
×

Regionale samenwerking: InEen Meerjarenvisie 2021 – 2024

Regionale samenwerking is de basis voor toekomstbestendige, persoonsgerichte huisartsen- en eerstelijnszorg dicht bij huis.

Regionale samenwerking: InEen Meerjarenvisie 2021 – 2024

Voorzitter Martin Bontje en directeur Anoeska Mosterdijk van InEen stellen dat regionale samenwerking de basis is voor toekomstbestendige, persoonsgerichte huisartsen- en eerstelijnszorg dicht bij huis. Dat staat ook centraal in de InEen Meerjarenvisie 2021 – 2024. Door intensievere samenwerking en kortere lijnen in de regio neemt de slagkracht van de huisartsenzorg en de eerste lijn toe. De coronapandemie heeft laten zien hoe belangrijk dat is.

Drenthe

In verschillende regio’s krijgt de regionale samenwerking al vorm. In Drenthe bijvoorbeeld verbindt huisartsenorganisatie HZD de huisartsenpraktijken en huisartsenposten. De organisatie maakt namens de aangesloten huisartsen afspraken met ziekenhuizen en acute zorg. Ze onderhandelt met zorgverzekeraars én zoekt de samenwerking met Drentse gemeenten en welzijnsorganisaties. “Dát is hoe we het voor ons zien,” zegt Bontje. “In Drenthe geven ze al grotendeels invulling aan de bouwstenen voor regionale samenwerking, oftewel de hechte huisartsenzorg die InEen, LHV en NHG met de leden hebben vastgesteld.”

Ongelijke verhouding

Afzonderlijke huisartsenpraktijken hebben onvoldoende power op dat regioniveau, legt Bontje uit. “Die zijn geen gesprekspartner voor regionale ziekenhuizen, dat is een ongelijke verhouding. Bovendien: met wie moet het ziekenhuis de onderhandelingsgesprekken voeren als je tachtig huisartsen hebt in je regio? Je moet de krachten dus bundelen. Dat is de rol van zo’n regio-organisatie, uiteraard met mandaat van alle aangesloten huisartsen.”

Dat werkt twee kanten op, vult Mosterdijk aan. “De regio-organisatie zorgt er niet alleen voor dat je extern een vuist kunt maken, bijvoorbeeld richting zorgverzekeraars of ict-leveranciers. Het ondersteunt ook de individuele huisartsenpraktijk bij de praktijkvoering, detachering van personeel en digitalisering. En het neemt de individuele huisarts veel werk uit handen. Die kan zich daardoor meer richten op zijn kerntaak: huisartsenzorg leveren aan patiënten.”

Regionale samenwerking

De visie Regionale samenwerking en organisatievorming in de regio van InEen, LHV en NHG en de bouwstenen en randvoorwaarden voor het inrichten van die samenwerking zijn hier beschikbaar. Daar vindt u ook een Handreiking voor structurele samenwerking in de wijk, die het principe van de regionale bouwstenen volgt. Verder bevat de website voorbeelden en tools en een interactieve kaart van de huisartsenregio’s, met een overzicht van daar actieve organisaties, regioplannen en uitgelichte activiteiten. Lees hier meer over de plannen van InEen voor de komende jaren en download de Meerjarenvisie en de bijbehorende infographic.

Auteur: Michel van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *