Event Abonneren
×

Achterstandswijk: als vanzelfsprekend niet vanzelfsprekend is…

Achterstandswijken in Den Haag: poh’s zijn er allerminst een overbodige luxe. “Lang niet alles is hier vanzelfsprekend.”

PREMIUM Achterstandswijk: als vanzelfsprekend niet vanzelfsprekend is…
“Veel diabetespatiënten hadden een voetschimmel. Wat kon de oorzaak zijn? Opeens zagen we een verband. De meeste patiënten in onze praktijk zijn moslim. Zij bidden vijf keer per dag. Voor elk gebed doen zij een wassing. Als je daarna je voeten niet goed afdroogt, kan dit leiden tot ontwikkeling van schimmel. Nu hameren we hierop: droog goed uw voeten na de wassing.”Met één anekdote illustreert Nasreen Riaz dat het in Huisartsenpraktijk Baskaya soms nodig is andere accenten te leggen dan elders in het land. Evenals collega Sumeyye Çelik is zij poh somatiek en werkt ze sinds vier jaar binnen de locatie in de Schilderswijk. De tweede vestiging van de praktijk is te vinden in een andere Haagse achterstandswijk: Bouwlust & Vrederust. “In beide wijken heerst veel armoede en komt relatief vaak vervroegde ouderdom voor”, zegt Çelik. “Veertigers hebben dan bijvoorbeeld al drie chronische ziekten.”
Verder lezen? U kunt dan hier inloggen om het gehele artikel te lezen.