Event Abonneren
×

Artificial intelligence: wat doen we ermee?

Artificial intelligence (AI) staat in de eerstelijnszorg nog in de kinderschoenen, maar de belangstelling groeit.

Artificial intelligence: wat doen we ermee?

Over het begrip artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) bestaat veel verwarring. Gaat het om intelligente systemen die geheel zelfstandig kunnen redeneren en problemen oplossen? Of heeft de mens nog steeds controle over de werking van de software? “De definitie is onduidelijk en lastig”, aldus Rozemarijn Pennings. “In de zorg gaat het meestal over statistiek: op basis van data kunnen algoritmen bepaalde analyses doen. Voor het doen van voorspellingen of zelflerende systemen worden termen als machine learning en deep learning gebruikt. Echt beslissingen overlaten aan algoritmen kan in de zorg bijna niet, want dat moet wettelijk heel sterk onderbouwd zijn. ”

Eigen visie ontwikkelen

Pennings is beleidsmedewerker digitalisering & informatiebeleid bij InEen. Het onderwerp AI staat steeds nadrukkelijker op de agenda, geeft ze aan. “Technische ontwikkelingen gaan snel. Universitaire medische centra onderzoeken de mogelijkheden van AI en leveranciers zien een markt in de eerstelijnszorg. Daar moeten wij ons als sector toe verhouden: een eigen visie op de inzet van AI ontwikkelen en van daaruit eisen kunnen stellen. Nu is de markt nog behoorlijk aanbodgericht. Het is belangrijk dat we dit omdraaien. Welke problemen zijn er in de organisatie van de eerstelijnszorg en welk technische oplossingen kunnen ons daarbij helpen?”

‘Ver-van-mijn-bed-show’

De groeiende zorgvraag, de arbeidsmarktproblematiek en de wens van patiënten om meer zelf te doen, zijn bekende vraagstukken. Hier liggen knelpunten waar AI kan bijdragen aan een verbetering. Hetzelfde geldt voor zaken als preventie, maatwerk voor patiënten en snellere en betere diagnoses. Toch is kunstmatige intelligentie voor veel huisartsen nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’. “Dit onderwerp kun je als individu niet alleen uitvinden. Daarom pakt InEen dat op, in samenwerking met zorggroepen, huisartsenposten en eerstelijns diagnostische centra.”

Artificial intelligence

Wat houdt artificial intelligence precies in, hoe kun je ermee beginnen en wat zijn aansprekende voorbeelden? InEen deelt informatie en ondersteunt via webinars, het ledenplatform LINK en persoonlijk advies. Bijvoorbeeld over de transparantie van data. Veel informatie over artificial intelligence in de eerstelijnszorg is te vinden op de website van het VWS-programmaAI voor gezondheid’. Hier staat onder andere de Wegwijzer AI in de zorg. Binnen dit VWS-programma is InEen betrokken bij de totstandkoming van een veldnorm voor het beoordelen van medische effectiviteit en kwaliteit van AI-algoritmen. De eerste versie wordt dit voorjaar verwacht. InEen neemt ook deel aan de werkgroep Gezondheid en Zorg van de Nederlandse AI Coalitie.

Auteur: José van der Waerden