Event Abonneren
×

Gezondheid: van recht tot burgerplicht?

Gezondheid: wat is dit precies en welke rol heeft de huisarts om die te bevorderen voor zijn patiënten? Donald van Tol zet huisartsen in opleiding aan hierop te reflecteren.

PREMIUM Medical photo created by freepik - www.freepik.com
Moeten huisartsen zich bezighouden met gezondheidsbevordering? Zo ja, wat is het dan precies wat ze moeten bevorderen en hoe ver moeten ze daarin gaan? Zomaar een paar van de vragen waarover Donald van Tol graag in discussie gaat met huisartsen in opleiding. Ook met huisartsenopleiders trouwens, in de bijeenkomsten die voor hen worden georganiseerd. Net als de vraag: wat is gezondheid?“Over de definitie van dat begrip is veel discussie gevoerd”, zegt de groepsbegeleider en vakdocent aan de huisartsenopleiding van het UMC Groningen. “En vooral de benadering van Machteld Huber vindt de laatste jaren gehoor: Positieve Gezondheid als het vermogen om zelf regie te voeren. Die komt niet uit de lucht vallen, maar hangt samen met politieke ontwikkelingen rond gezondheid en ziekte en de rol en verantwoordelijkheid van de burger hierin.”
Verder lezen? U kunt dan hier inloggen om het gehele artikel te lezen.