Community Abonneren
×

Met Spoed Beschikbaar: snellere digitale gegevensuitwisseling

Met Spoed Beschikbaar, dat is de naam van het programma om de digitale gegevensuitwisseling in de spoedzorg te versnellen.

Met Spoed Beschikbaar: snellere digitale gegevensuitwisseling

De digitale gegevensuitwisseling in de spoedzorg gaat niet snel genoeg. Daarom is in het najaar het programma Met Spoed Beschikbaar van start gegaan. Doelstelling: eind 2021 kan het merendeel van de zorgaanbieders digitale gegevens inzien en uitwisselen. Dat leidt tot betere gezondheidsuitkomsten, meer werkplezier voor zorgverleners en een kwaliteitsverbetering van het zorgproces.

Papieren verwijzing

Het is nog schering en inslag in de uren buiten kantoortijd. Een patiënt krijgt van de waarnemend huisarts van de huisartsenpost een papieren verwijzing mee voor de Spoedeisende hulp, en dan is het maar hopen dat hij deze ook afgeeft aan de SEH-zorgverleners.

Dat is niet vanzelfsprekend, stelt Mariëtte Willems, huisarts in Beverwijk en betrokken bij het programma Met Spoed Beschikbaar, dat beoogt de digitale gegevensuitwisseling in de spoedzorg verder te verbeteren. “Het komt voor dat de patiënt dat papiertje kwijtraakt of het vanwege de stressvolle omstandigheden vergeet af te geven. En ook als dat wel netjes gebeurt, gaat er toch kostbare tijd verloren. De verpleging moet de verwijzing inscannen, en ervoor zorgen dat deze in het juiste patiëntendossier komt. Dat kost allemaal tijd en energie.”

Beter en sneller

Om een betere digitale gegevensuitwisseling in de spoedzorgketen sneller van de grond te krijgen, is in het najaar van 2020 het programma Met Spoed Beschikbaar gestart. Alle landelijke branche- en beroepsorganisaties van de betrokken spoedzorgaanbieders, waaronder InEen, LHV, NHG en Patiëntenfederatie Nederland, werken hierin samen. Willems: “De doelstelling van Met Spoed Beschikbaar is dat eind 2021 het merendeel van de zorgaanbieders in de spoedzorg digitaal gegevens kan inzien en uitwisselen, zodat zorgverleners er gebruik van kunnen maken.” 

Met Spoed Beschikbaar

Deze versnelling is mogelijk, legt Willems uit, doordat zowel zorgaanbieders als ict-leveranciers vanuit Met Spoed Beschikbaar ondersteuning kunnen krijgen. “Dat kan technische ondersteuning zijn, maar we kunnen hen ook in contact brengen met ketenpartners of regio’s die hierin al stappen hebben gezet. Zo zijn er momenteel al koploperregio’s die expertise hebben opgebouwd in deze digitale gegevensuitwisseling. Andere zorgaanbieders en ict-leveranciers kunnen leren van hun ervaringen.”

Auteur: Michel van Dijk