Congres Abonneren
×

Zelfzorg ontlast de reguliere zorg

Zelfzorg ontlast de reguliere zorg, zeker in coronatijd. Jan Benedictus, programmamanager bij Patiëntenfederatie Nederland, is enthousiast.

“Zelfzorg zonder tussenkomst van huisarts of apotheker biedt kansen nu de zorg overbelast raakt. Bij ongeveer de helft van de patiënten vermindert of verdwijnt de klacht zonder hulp van de zorgverlener. Zorgverleners doen er goed aan zelfzorg actief te bevorderen”, stelt Jan Benedictus, programmamanager bij Patiëntenfederatie Nederland, op basis van het onderzoek Zelfzorg.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft het duidelijk laten zien: om de maatschappij en de zorg ook in de toekomst draaiend én gezond te houden is er meer ruimte nodig voor preventie én voor zelfzorg. Zelfzorg waarbij de consument zelf probeert iets aan een klacht te doen neemt dan ook sterk in belang toe. Het gaat dan om kleine kwalen als pijn, verkoudheid, hoesten of te hoge of te lage bloeddruk. Patiënten slikken dan paracetamol of andere zelfzorggeneesmiddelen die nuttig zijn, gaan meer bewegen of passen de leefstijl aan.

Grote meerwaarde

Voor veel mensen heeft zelfzorg grote meerwaarde. Gezonde burgers, maar zeker ook chronische patiënten hebben veel behoefte aan eigen regie over gezondheid en willen zo weinig mogelijk naar een zorgverlener, zo laat het onderzoek Zelfzorg onder 8.000 leden van de Patiëntenfederatie zien: negen op de tien mensen hebben de afgelopen twee jaar actief aan zelfzorg gedaan. Bijna iedereen is er positief over. Ruim tachtig procent van de mensen die bij kortdurende klachten zelfzorg toepassen, zou het de volgende keer weer doen. En wat opvallend is aan het onderzoek: gebruik van zelfzorg geeft resultaat. Bij de helft van de mensen verdwijnen of verminderen de klachten door zelfzorg zonder tussenkomst van een zorgverlener als apotheker of huisarts. Bij zelfzorg na contact met een zorgverlener is dit 35 procent.

Grote groepen

“Als patiënten en consumenten op een juiste wijze zelfzorg kunnen toepassen, voldoet dat aan de eigen behoefte van grote groepen”, zo stelt Benedictus. “Belangrijk is ook dat met de juiste inzet van zelfzorg de capaciteit in de zorg beter beschikbaar komt voor diegene bij wie zelfzorg geen of onvoldoende oplossing biedt.”

Zelfzorg

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) herkent ook de bevindingen van de Patiëntenfederatie in de dagelijkse praktijk van de drogist. Directeur Marten Hummel: “Als onderdeel van zelfzorg bij kleine kwalen kiest de helft van de patiënten en consumenten voor een zelfzorggeneesmiddel. Dat zijn geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. We weten ook dat ruim tachtig procent van de zelfzorggeneesmiddelen wordt verkocht bij de drogist en slechts acht procent bij de apotheek. De drogist staat niet voor niets in de Geneesmiddelenwet, levert verantwoorde zorg bij de terhandstelling en is in ons land belangrijk als laagdrempelige en persoonlijk adviseur in gezondheid. Zo laat ook dit onderzoek zien dat de ondervraagden zich over het juiste zelfzorggeneesmiddel vaker door de drogist dan door de apotheker of door thuisarts.nl laten adviseren.”

Auteur: Niels van Haarlem