Event Abonneren
×

Diversiteit de norm in de spreekkamer

“Diversiteit is de norm in de spreekkamer en de gezondheidszorg is inclusief.” Barbara Oud beschrijft de door haar gewenste situatie over vijf jaar.

Diversiteit

Barbara Oud is adviseur inclusieve zorg en verbonden aan de Alliantie Gezondheidszorg op Maat. Op verzoek van De Eerstelijns verzorgde ze een bijdrage voor de column ‘Over vijf jaar’. 

Een passage: “De zorg gaat uit van de norm, en de norm is een witte heteroman. Van oudsher wordt onderzoek gedaan door mannen, bij mannen. Een van de gevolgen hiervan is dat we maar weinig weten van de gezondheidsrisico’s bij vrouwen. Het inmiddels bekende voorbeeld is dat we niet genoeg kennis hebben over hart- en vaatziekten bij vrouwen. LHBTI (lesbische, homo, bi+, trans en intersekse) personen hebben een groter risico op psychische problematiek en zelfmoordgedachten. Van de transpersonen ervaart 40 procent vooroordelen bij de psycholoog of maatschappelijk werker en 32 procent van de intersekse personen geeft aan dat ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben (Ipsos, Alliantie Gezondheidszorg op Maat, augustus 2020). De zorg wordt te vaak gemeden omdat die niet passend is. De oplossing? Diversiteit als norm en inclusieve gezondheidszorg als basis.”

Verankerd in beleid

In de ideale wereld is diversiteit de norm en voelt iedere patiënt zich veilig als die contact opneemt met een zorgprofessional, zo schrijft Oud. “Diversiteit en inclusie zijn verankerd in het beleid van bijvoorbeeld de huisartspraktijk of de zorggroep. Diversiteit is zichtbaar op de website, in formulieren en op de locatie. Er wordt na- en bijscholing verzorgd voor alle zorgprofessionals, zodat zij kennis opdoen over gezondheidsverschillen en zich bewust worden van (onbewuste) vooroordelen en aannames. De zorgprofessional weet wanneer sekse, gender en seksuele oriëntatie belangrijk zijn om te bespreken, en wanneer niet.”

Diversiteit

Meer weten over onder meer diversiteit in de spreekkamer? Ga naar de toolkit voor zorg- en hulpverleners, kijk op deze website of schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Alliantie Gezondheidszorg op Maat voor zorgprofessionals.