Event Abonneren
×

Medisch specialist in de huisartsenpraktijk: een blijvertje

De medisch specialist die ook in de huisartsenpraktijk werkt, lijkt een blijvertje. Patiënt, huisarts en zorgverzekeraar profiteren hiervan.

Medisch specialist

Best wel een pionier was reconstructief chirurg Gijs van Couwelaar, toen hij in 2015 aan de wieg stond van Phizi. Deze stichting richt zich volledig op de inzet van medisch specialisten in de huisartsenpraktijk. “Phizi was al juiste zorg op de juiste plek voordat dit uitgevonden was”, blikt hij terug.

De zeven medisch specialisten van Phizi verrichten bij de huisarts veelvoorkomende ingrepen, zoals het verwijderen van vetbulten en cysten, twijfelachtige moedervlekken en laagcomplexe huidkanker. Alleen ingrepen waarvoor anders een ziekenhuisverwijzing zou volgen; en zeker geen cosmetische behandelingen, benadrukken de artsen. Phizi is actief bij circa tachtig huisartsen in de regio’s Huizen, Den Haag, Rijssen en Nijverdal. 

Snelle aanpak

Wat direct opvalt, is de snelle aanpak. Van Couwelaar (Ziekenhuisgroep Twente) en dermatoloog Martijn Meijs (BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam) schetsen een gemiddeld traject: bezorgde patiënt bezoekt huisarts; deze overlegt via een app (teletriage, AVG-proof) met een dermatoloog om te bepalen of en zo ja welke behandeling nodig is. Dit kan een chirurgische ingreep zijn, gevolgd door een controle, inclusief pathologie-uitslag en verwijderen hechtingen. 

Alles bij elkaar neemt dit circa twee weken in beslag en alles gebeurt in de huisartsenpraktijk. Bij een verwijzing naar het ziekenhuis is de behandeltijd vaak vier tot zes weken. “En loop je de kans dat iemand daar blijft ‘hangen’ voor nacontroles. Wij dragen het zoveel mogelijk na de eerste controle over aan de huisarts”, vult Meijs aan. Dit gaat altijd gepaard met veel kennisoverdracht. “Gedoseerd en niet opdringerig. Omdat we elke week in de praktijk zijn, kun je dat doen wanneer de huisarts er tijd voor heeft. Daarnaast werkt de app als een community waarin een heleboel informatie gedeeld wordt.” 

Cardioloog positief

“Vanochtend weer lekker bij de huisarts spreekuur gedaan. Doen we een klein anderhalf jaar. Patiënten die de huisarts normaal gesproken verwezen zou hebben, eerst in de eigen praktijk zien. Meer dan zestig procent kan alsnog bij de huisarts blijven met advies of geruststelling. De patiënt blij want die is toch door een deskundige gezien. Ik blij, want ik heb eindelijk tijd voor de patiënt. Huisarts blij want die blijft hoofdbehandelaar en patiënt hoeft zijn eigen risico niet aan te spreken. En de verzekeraar blij, want ze zijn maar een derde van het geld kwijt van wat ze normaal zouden moeten betalen.”

In een notendop beschreef cardioloog Richard Vijn (Treant Zorggroep, ziekenhuislocaties Refaja in Stadskanaal en Scheper in Emmen) recent op LinkedIn zijn ervaringen met anderhalvelijnszorg. Vijn en zijn collega Ingwer Huisman (internist) werken mee aan een project van Huisartsencoöperatie Westerwolde. Ze houden in drie praktijken spreekuur en ontvangen daar ook patiënten van de andere aangesloten huisartsen. Na een pilot ging het project in januari 2020 officieel van start. Zorgverzekeraar Menzis financiert het tot januari 2023.

Weg met scheidslijn

“Het was een initiatief van de huisartsen”, ligt de Groningse cardioloog toe. “Ik wilde graag meedoen omdat ik geloof in samenwerking en al langer vind dat, zeker bij chronische aandoeningen, de zorg dichter bij de patiënt georganiseerd moet worden. We moeten af van de scheidslijn tussen eerste- en tweedelijnszorg. Huisartsen hebben als enige generalist in ons zorgstelsel een heel moeilijk vak. Zij kunnen niet alles weten. Daarom moet je expertise naar de eerste lijn brengen.” 

In de Handreiking ‘Implementatie Juiste zorg op de juiste plek van de Federatie Medisch Specialisten en de LHV staan handvatten voor samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten. Voor woensdag 8 september organiseert de FMS het congres 1001 Voorbeelden Juiste zorg op de juiste plek, met onder andere aandacht voor anderhalvelijnszorg in huisartsenpraktijken.