Congres Abonneren
×

Staatssecretaris Knops opent Huisartsenpraktijk Healthcare for Internationals Limburg

Op donderdag 22 juli 2021 wordt Huisartsenpraktijk Healthcare for Internationals Limburg (H4i) officieel geopend door demissionair staatssecretaris Raymond Knops (BZK). H4i is de eerste huisartsenpraktijk in Nederland die zich volledig richt op arbeidsmigranten in de regio. De huisartsenpraktijk is centraal gevestigd in Venlo bij ziekenhuis VieCuri, grenzend aan de Spoedpost. H4i is een samenwerking tussen huisartsenkoepel Cohesie en huisarts Frank van Kemenade. Het initiatief wordt breed gedragen door de leden van Cohesie, gemeenten en werkgevers in Noord-Limburg en mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Coöperatie VGZ namens alle zorgverzekeraars.

Maatschappelijk perspectief 

Het huidige aandeel arbeidsmigranten in Limburg en specifiek in Noord-Limburg is hoog. Het gaat om ruim 36.000 werknemers. Tot 2030 wordt een groei naar 74.000 – 83.000 arbeidsmigranten in de regio verwacht. Veelal zijn deze arbeidsmigranten niet ingeschreven bij een huisarts. Zij melden zich bij klachten als passant op de dagpraktijken, op de Huisartsenpost (HAP) of de SEH. Vaak wordt ook gekozen om in het weekend terug te gaan naar het eigen land om daar een arts of ziekenhuis te consulteren. 

Gedeelde verantwoordelijkheid 

De prognose van een verdubbeling van het aantal arbeidsmigranten in Noord-Limburg vraagt van alle betrokken partijen de nodige slagkracht en samenwerking onder andere op het gebied van zorg. Op basis van gesprekken met de huisartsen in de regio, de gemeenten, de zorgverzekeraars en grote werkgevers heeft Cohesie steun gekregen voor het realiseren van een gecentraliseerde dagpraktijk waarin het zorgaanbod maximaal afgestemd wordt op de doelgroep arbeidsmigranten. “Zo is er meertalig personeel werkzaam op de praktijk en is de communicatie afgestemd op de taal en het zorggebruik van de doelgroep.” , aldus huisarts Frank van Kemenade. “Met Huisartsenpraktijk H4i leveren we als regio een eerste bijdrage om de problematiek rond (huisartsen)zorg voor arbeidsmigranten op te lossen en de andere praktijken in de regio hiermee niet te belasten zodat zij de zorg kunnen blijven bieden die de inwoners in de regio nodig hebben.”, vult Leo Kliphuis van Cohesie aan. 

Wethouder Roy Bouten (Horst aan de Maas, namens de Noord-Limburgse gemeenten) beaamt dit: “Met deze huisartsenpraktijk zorgen we ervoor dat goede huisartsenzorg voor iedereen toegankelijk is en blijft. We pakken wachtlijsten aan én zorgen dat de mensen die hier komen om hard te werken, goede huisartsenzorg krijgen.” 

Over H4i 

H4i is een samenwerking tussen huisartsenkoepel Cohesie en huisarts drs. Frank van Kemenade. Cohesie is een organisatie van, voor en door huisartsen. Binnen dit samenwerkingsverband bundelen alle huisartsen in Noord-Limburg hun kennis en krachten voor een sterke eerstelijns zorg die de individuele praktijken overstijgt. Huisarts drs. Frank van Kemenade heeft meer dan 25 jaar een huisartsenpraktijk en is gevestigd in Pantaleon Medisch Centrum in Panningen (Gemeente Peel en Maas). Hij werkt daarnaast als huisarts in Engeland. 

Bron: Coöperatie Cohesie U.A.