Event Abonneren
×

Deep democracy

Deep democracy is nuttig voor huisartsen- en eerstelijnsorganisaties: de methode helpt standpunten van de minderheid onderdeel te maken van een meerderheidsbesluit.

In huisartsen- en eerstelijnsorganisaties worden geregeld beslissingen genomen waarbij het belangrijk is de mening van alle aangesloten zorgverleners te betrekken. De methode deep democracy, in feite een filosofie en een aantal werkvormen, helpt standpunten van de minderheid onderdeel te maken van een meerderheidsbesluit.

Team- en leiderschapscoach René de Haan van ACHT! stuitte jaren geleden op deep democracy. Het is een methode die ervoor zorgt dat alle mensen, ook die met weinig of zonder macht, in een groep gehoord en gezien worden en zich veilig durven uiten. De groep leert onderlinge verschillen te herkennen, erkennen en verbinden. De Haan: “Door oog en oor te hebben voor de verschillen tussen de mensen en deze verschillen met elkaar te verbinden in de best mogelijke oplossingen, kom je als groep ‘bij machte’. De macht gaat stromen en is gericht op het waarmaken van de purpose van de groep of organisatie.”

Coronavaccinatie

Om de theorie van deep democracy te illustreren, verwijst De Haan naar het moment waarop de LHV ervoor ijverde alle huisartsen in een vroeg stadium te laten vaccineren tegen COVID-19. Huisartsen werkten net als ziekenhuispersoneel in de frontlinie tijdens de coronapandemie, de overheid ging daar op dat moment aan voorbij. Het leidde tot frustratie en boosheid bij huisartsen. Dat had wellicht voorkomen kunnen worden door de principes van deep democracy toe te passen.

Creatiever

Als je beslissingen neemt volgens de methode van deep democracy wordt de organisatie er beter van, is De Haans overtuiging. Dat geldt ook voor huisartsen- en eerstelijnsorganisaties. Hij maakt een vergelijking met bramen, blauwe bessen en aardbeien. “Als je die samen in een blender gooit, ontstaat er een smoothie. Je kunt er niets anders van maken. Het is allemaal eenvormig. Laat je het fruit heel, dan zijn het losse onderdelen die telkens op andere manieren gecombineerd kunnen worden.” Verschillen zijn een bron van creativiteit, wil hij maar zeggen. “Als je andere geluiden durft binnen te laten en de verschillen tussen mensen omarmt, ontstaan de prachtigste ideeën.”

Deep democracy

Hoe kun je als bestuurder deep democracy inzetten in de huisartsen- of eerstelijnsorganisatie? Tijdens de InEen Tweedaagse over leiderschap en samenwerking op 29 en 30 september gaat René de Haan in op deze vraag. De InEen Tweedaagse is exclusief voor InEen-leden. Zij vinden meer informatie op het InEen-ledenplatform LINK.