Congres Abonneren
×

Webshops: keurmerk voor zelfzorggeneesmiddelen

Voor webshops die geneesmiddelen verkopen, is er een nieuw keurmerk van drogistenorganisatie CBD. Het beschermt de consument tegen gezondheidsrisico’s.

Steeds meer consumenten én patiënten kopen geneesmiddelen zonder recept in webshops. Zij overschatten hierbij echter de eigen kennis en onderschatten de risico’s. Gezondheidsschade ligt dan op de loer. Een nieuw keurmerk van drogistenorganisatie CBD beschermt de consument nu ook online tegen gezondheidsrisico’s.

Vrij verkrijgbaar

Nederlanders slikken net zoveel zelfzorggeneesmiddelen als receptgeneesmiddelen. Deze geneesmiddelen zijn vrij verkrijgbaar in drogisterijen, apotheken en supermarkten, en in steeds meer webshops. Ze zijn zonder recept van de dokter effectief en veilig bij juist gebruik. Maar lang niet alle consumenten kennen de risico’s die pijnstillers als paracetamol en ibuprofen met zich mee kunnen brengen.

Verantwoorde zorg

Dat weet ook Jos Jongstra, directeur van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), hét kenniscentrum over zelfzorggeneesmiddelen. “Consumenten zijn gewend dat zelfzorggeneesmiddelen breed verkrijgbaar zijn. Deze geneesmiddelen zijn laagdrempelig en tegen lage kosten beschikbaar, met name in drogisterijen. Daarmee levert zelfzorg een bijdrage aan het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg. Voor zelfzorggeneesmiddelen is de tussenkomst van de huisarts en apotheker niet noodzakelijk. Belangrijk is dat consumenten zich bewust zijn dat zelfzorggeneesmiddelen veilig zijn bij juist gebruik, maar ook risico’s hebben.”

Drogisten geven daarom verantwoorde zorg bij de terhandstelling van zelfzorggeneesmiddelen. In de drogisterij is altijd een goed opgeleide en nageschoolde (assistent)drogist aanwezig voor persoonlijk advies over de keuze van het juiste geneesmiddel en het juiste gebruik. Ook krijgen klanten bij de verkoop een waarschuwing om verkeerd gebruik tegen te gaan.

Gezondheidsschade

In de drogisterijen is veel aandacht voor medicatieveiligheid. Maar bij webshops? Bij de meeste webshops kunnen consumenten ongelimiteerd verpakkingen van hetzelfde geneesmiddel kopen. Ook vindt er geen check op de leeftijd plaats. Gezondheidsschade ligt op de loer. Voor de consument is niet altijd zichtbaar of de informatie van de webshop betrouwbaar is, of er verantwoorde zorg wordt aangeboden, er voldoende aandacht is voor medicatieveiligheid.

Webshops

Daarom is eind juni het Keurmerk Zelfzorg Online gelanceerd. Jongstra: “Ruim tachtig procent van de zelfzorggeneesmiddelen wordt verkocht bij de drogist. Wij hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om de consument te beschermen. Dat doen we in de winkels, en nu ook online. Webshops met het Keurmerk Zelfzorg Online zorgen voor verantwoorde verkoop. De consument wil die zekerheid: de helft van de consumenten pleit voor een verplicht kwaliteitskeurmerk voor webshops.” 

Auteur: Niels van Haarlem