Community Abonneren
×

Blended care bij huisartsenpraktijk in Uden-Zuid

Huisartsenpraktijk De Morgen in Uden-Zuid heeft drie huisartsen, vier praktijkondersteuners en vier assistenten. Het is een praktijk die gebruikmaakt van twee portalen, of dríe als je de deur van de fysieke praktijk meetelt. Het eerste portaal is een digitaal inloopspreekuur dat van 08.15 tot 09.00 uur bereikbaar is. Het tweede is het patiëntportaal ‘Uw Zorgonline’. […]

Huisartsenpraktijk De Morgen in Uden-Zuid heeft drie huisartsen, vier praktijkondersteuners en vier assistenten. Het is een praktijk die gebruikmaakt van twee portalen, of dríe als je de deur van de fysieke praktijk meetelt. Het eerste portaal is een digitaal inloopspreekuur dat van 08.15 tot 09.00 uur bereikbaar is. Het tweede is het patiëntportaal ‘Uw Zorgonline’.

Tijdens het symposium Digitalisering in de huisartsenzorg van zorgverzekeraar VGZ op 23 juni vertelde huisarts Pieter van Tiel dat aan de keuze voor digitalisering verschillende redenen ten grondslag lagen. Het gaat om: vermindering van de werkdruk in de praktijk, besparing van werkruimte, voorsorteren op nieuwe vormen van zorg en op het dreigende tekort aan huisartsen en assistenten en een extra communicatiekanaal bieden voor de patiënt.

Meer bezoeken website

“Digitalisering is inmiddels een vast agendapunt in ons weekoverleg”, zei hij. Patiënten worden ook gewezen op het inloopspreekuur. En dat slaat aan. Waar het maandelijks aantal bezoeken aan de website van de praktijk in juni 2020 nog op honderd lag, is dat inmiddels opgelopen tot 800. Voor het portaal is over diezelfde periode een stijging van honderd naar 1200 gebruikers gerealiseerd. 

Niet in de wachtkamer

De doelstelling van het portaal is helder en is al lang niet meer uniek: herhaalrecepten aanvragen, het eigen dossier inzien en een e-consult plaatsen. Voordeel van het digitale inloopspreekuur, stelde Van Tiel, is dat iemand niet fysiek in de wachtkamer hoeft plaats te nemen, maar gewoon kan doorgaan waarmee hij bezig is (werk, gezin) totdat hij aan de beurt is. 

Blended care 

Interessanter is natuurlijk de vraag hoe de digitalisering zich verder zal ontwikkelen. Die vraag bleef dan ook niet uit bij de deelnemers. Van Tiel sprak in eerste instantie de verwachting uit dat persoonlijke zorg zal blijven bestaan en dat de toekomst vooral hybride zorg zal zijn: blended care. Maar wat verder in de toekomst kijkend, stelde hij dat het hem niet zou verbazen als over bijvoorbeeld twintig jaar de hele zorg digitaal zou zijn.