Event Abonneren
×

Huisartsentekort Friesland tegengaan

Het Huisartsentekort in Friesland heeft geleid tot het initiatief 11huisartsen. Het begeleidt startende huisartsen die zich willen vestigen en ondersteunt stoppende dokters bij opvolgingsproblemen.

Een stoppende en startende huisarts die elkaar ontmoeten en een klik hebben. Er komt een mooie praktijkovername uit voort. Ja, dat zijn de successen waar Hiltsje Nijdam en Esther Sterk, projectmanagers van 11huisartsen, het voor doen. En het is nodig, want het huisartsentekort in de provincie Friesland blijft knellen. Oudere huisartsen bereiken de pensioengerechtigde leeftijd en zoeken opvolging, en de meeste jonge artsen kiezen nog steeds voor een praktijk in het midden van het land. Bijvoorbeeld omdat hun partner daar voor werk aan gebonden is.

Vraag en aanbod 

Vandaar dat 11huisartsen geen overbodige luxe is. Het is een initiatief om stoppende huisartsen te begeleiden bij het vinden van een opvolger en startende huisartsen te verleiden een praktijk in Friesland te beginnen. Nijdam: “Ons doel is om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Welke praktijkhouders zoeken opvolging? Welke starters zoeken naar een geschikte praktijk? Hoe kunnen we starters matchen met een duo-partner met wie ze een praktijk kunnen beginnen?”

Vacatures op site

11huisartsen doet dat door alle vacatures voor praktijkhouders op de website 11huisartsen.frl te plaatsen. Geïnteresseerde starters zien dan meteen waar de kansen liggen. Nijdam: “Daarnaast organiseren we activiteiten zoals Meet your Mates, waar stoppers en starters elkaar kunnen ontmoeten. We geven hun informatie over financiering, over praktijkmanagement, over transitiemanagement, dus wat erbij komt kijken als je een praktijk overdraagt aan een opvolger. En soms, zoals in het voorbeeld, komt daar zelfs een praktijkovername uit voort. Jammer genoeg vinden de Meet your Mates vanwege corona nu online plaats, maar we hopen ze snel live te kunnen organiseren.” 

Huisartsentekort

Hoe ondersteunend 11huisartsen in de strijd tegen het huisartsentekort ook is voor de startende of stoppende praktijkhouder, een huisartsenpraktijk overnemen kost tijd. Nijdam: “Voor het gehele overnametraject rekenen we zo’n vijf jaar aanlooptijd. Openstaande vacatures vervullen gaat daarom niet snel. In 2019 hebben we tien vacatures geplaatst op onze site, en twee vervuld. In 2020 ging alle aandacht naar corona, en nu zijn we weer volop bezig om starters en stoppers aan elkaar te koppelen. Onze ambitie is dat we jaarlijks elf huisartsen begeleiden bij een praktijkovername. Ja, daar mag je ons op afrekenen.”

Auteur: Michel van Dijk