Congres Abonneren
×

Consulteren van de medisch specialist via de digitale weg

Consulteren van de medisch specialist via de digitale weg: huisartsen kunnen dit inmiddels op vele manieren doen. Tijd voor een balans.  Nu de huisarts op steeds meer manieren digitaal de medisch specialist kan consulteren, is het nuttig pas op de plaats te maken. Wat werkt goed en minder goed? Aan welke uitkomsten hechten patiënten, huisartsen, […]

Consulteren van de medisch specialist via de digitale weg: huisartsen kunnen dit inmiddels op vele manieren doen. Tijd voor een balans. 

Nu de huisarts op steeds meer manieren digitaal de medisch specialist kan consulteren, is het nuttig pas op de plaats te maken. Wat werkt goed en minder goed? Aan welke uitkomsten hechten patiënten, huisartsen, specialisten en zorgverzekeraars de meeste waarde? In december begint een onderzoek.

Om de vragen te beantwoorden, kende ZonMw in de zomer subsidie toe aan een onderzoek dat nog dit jaar van start gaat. Het valt onder het Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde. Marco Blanker is een van de onderzoekers. Hij werkt drie dagen in de week als huisarts in Zwolle en is gedurende de rest van de week actief als epidemioloog binnen de afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde in het UMC Groningen. 

Doordachte keuze
Over het belang van de studie naar vormen van digitale interdisciplinaire consultatie zegt Blanker: “Hoe kun je als regio een doordachte keuze maken als je niet weet welke vormen allemaal beschikbaar zijn, welke goede en minder goede eigenschappen ze hebben en als bovendien onbekend is wat stakeholders belangrijke uitkomsten vinden? Wie geen goed beargumenteerd besluit neemt, loopt kans niet de beste investering te doen. Misschien ontstaat dan bijvoorbeeld een situatie waarin artsen eigenlijk niet goed weten wat ze aan moeten met het gekozen product.

Gebruikersgemak
UMCG, Universiteit Maastricht en Radboudumc willen allereerst een overzicht krijgen van de vormen van digitale interdisciplinaire consultatie. Blanker: “Daarnaast kijken we naar hoe en wanneer ze worden toegepast en wat wel en niet werkt. En wanneer is synchroon overleg geschikt en wanneer asynchroon overleg? Ook belangrijk: op basis waarvan maken regio’s hun keuze voor digitale interdisciplinaire consultatie? Gebruikersgemak? Volledigheid van antwoorden?”

Consulteren
Blanker vervolgt: “We streven naar een lijst van uitkomsten die relevant zijn volgens patiënten, huisartsen, medisch specialisten en zorgverzekeraars. Van al deze groepen vragen we telkens zo’n tien personen deel te nemen aan een zogeheten Delphi-studie. Wat vinden zij belangrijk bij digitaal interdisciplinair consulteren? Is dat bijvoorbeeld de kwaliteit van het antwoord? De snelheid van het antwoord? We leggen de leden stellingen voor, scherpen op basis van de antwoorden de lijst aan en herhalen dit een aantal rondes totdat we een definitieve lijst hebben van uitkomstmaten waarover de stakeholders consensus hebben bereikt.” Het perspectief van patiënten en zorgverzekeraars is ook van belang in het onderzoek. Hierbij spelen Zorgbelang Inclusief en Menzis een rol.

Auteur: Gerben Stolk